Dexametazona - medicamentul care poate salva vieţile pacienţilor cu COVID. Ministerul Sănătăţii spune că foloseşte deja acest preparat
Sursa foto:foto simbol Vizualizari:

Dexametazona - medicamentul care poate salva vieţile pacienţilor cu COVID. Ministerul Sănătăţii spune că foloseşte deja acest preparat

Un studiu făcut în Marea Britanie arată că dexametazona poate salva vieţile persoanelor infectate cu noul coronavirus. Într-un comunicat de presă, Organziaţia Mondială a Sănătăţii salută acest studiu şi spune că s-a demonstrat faptul că tratamentul cu dexametazonă reduce mortalitatea cu aproape o treime în cazul pacienţilor conectaţi la ventilatoare, iar pentru pacienţii care necesită doar oxigen – poate reduce mortalitatea cu aproximativ o cincime.

Beneficiul acestui medicament, însă, a fost observat doar la pacienţii grav bolnavi, infectaţi cu COVID, şi nu la pacienţii cu o formă mai uşoară a bolii.
Directorul general al OMS a felicitat, în acest sens, guvernul Marii Britanii şi Universitatea Oxford, dar şi numeroaselor spitale şi numeroşilor pacienţi care au contribuit la această descoperire.

Într-o reacţie oferită presei, Ministerul Sănătăţii din Republica Moldova spune că foloseşte acest medicament pentru tratamentul  formelor grave de COVID-19 încă din 30 martie.

„Dexamethasone este un preparat hormonal cu efecte antialergice, antiinflamatoare, analgezice. Este utilizat frecvent în tratamentul bolilor noninfecțioase, reumatice și autoimune, afecțiuni ale tractului respirator.

Medicamentul a fost inclus în Protocolul Clinic Național provizoriu infecția COVID-19, aprobat prin Ord. MSMPS nr.336, din 30 martie 2020 și este utilizat în tratamentul formelor grave de COVID-19, la indicația medicului. Toate instituțiile au în stoc cantități suficiente de acest preparat pentru a asigura managementul clinic al tuturor pacienților, conform indicațiilor medicale”, se spune în reacţia oferită de purtătorul de cuvânt al Ministerului Sănătăţii din R. Moldova.
 
Similare
RECOMANDĂRI