Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

„Deşteaptă-te, române!”a răsunat astăzi în mai multe localităţi din Basarabia, chiar şi în nordul Bucovinei

Deşteaptă-te, române! ... a răsunat astăzi în mai multe localităţi din Basarabia, chiar şi în nordul Bucovinei. La Soroca, a fost organizat un marş automobilistic, iar la Bălţi, la bustul domnitorului Ştefan cel Mare, a fost întins un tricolor imens şi s-a încins o horă a unirii. Deşi limitaţi în acţiuni din cauza pandemiei, şi românii din Cernăuţi s-au adunat la bustul poetului Mihai Eminescu.

Bustul lui Mihai Eminescu, este locul în care se adună, an de an, de Ziua României, toţi românii din Cernăuţi.

„Toţi care simtim, gandim, ne rugam romaneste am venit sa sarbatorim ziua nationala a Romaniei”, a spus  ELENA NANDRIŞ.

„Cu toate ca suntem in tari diferite, sufletul nostru, limba, formeaza acel intreg romani de pretutindenti. LA multi ani, Romania, La multi ani, romani”, a spus VASILE BÂCU, preşedintele Societăţii pentru Cultură şi Literatură Română în Bucovina.

Au simţit gustul sărbătorii şi cei peste 400 de copii de la Orfelinatul din Molniţa, care aparţine mănăstirii Bănceni din Ţinutul Herţa. Misiunea diplomatică a României din Cernăuţi a vizitat în această zi aceşti copii crescuţi şi educaţi în spiritul limbii române şi al credinţei ortodoxe.

„În aceasta zi am decis sa srabtorim alaturi de copii cu cadouri simbolice si dulciuri. Va multumesc si va felicit pentru efortul depus aici”, a spus IRINA LOREDANA STĂNCULESCU, consulul general al României la Cernăuţi.

„Romanii asa vor ramane in veac cu suflet mare, credinta si dragoste de neam, tara”, a spus MIHAI JAR, Mitropolit de Bănceni, Stareţul Mănăstirii din Bănceni.

În Basarabia, Ziua României a fost sărbătorită cu poezii şi cântece patriotice. Imnul României a răsunat încă de dimineaţă în Piaţa Libertăţii din centrul municipiului Soroca.

Mai multe persoane, cu tricolorul în piept şi cu gândul la România întregită, au depus flori la monumentul lui Ştefan cel Mare.

Iar la troiţa din curtea bisericii "Sfinţii Martiri Brâncoveni" a fost oficiat un Te Deum în memoria înaintaşilor care au înfăptuit Marea Unire.

„Din pacate nu suntem intreaga, Basarabia nu e acolo und ear trebui sa fie, cum au fvrut inaintasii in 1918. La multi ani, Romania, te iubim!”, a spus SORIN HULUŢĂ, parohul bisericii "Sfinţii Martiri Brâncoveni", Soroca.

Ulterior, un grup de tineri au pornit într-un marş automobilistic pe străzile municipiului Soroca.

Şi la Bălţi, mai multe persoane şi-au dat întâlnire la monumentul domnitorului Ştefan cel Mare din centrul oraşului.

La final, cei prezenţi au încins Hora Unirii.
Similare
RECOMANDĂRI