Despre ce a discutat Maia Sandu cu Ramona Mănescu, Ministrul Afacerilor Externe al României
Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Despre ce a discutat Maia Sandu cu Ramona Mănescu, Ministrul Afacerilor Externe al României

Maia Sandu a avut o întrevedere cu ministrul Afacerilor Externe al României, Ramona  Mănescu, aflată într-o vizită de lucru la Chişinău. Oficialii au discutat despre consolidarea relaţiilor dintre cele două ţări şi implementarea foii de parcurs privind domeniile prioritare de cooperare România - Republica Moldova. Delegaţiile au trecut în revistă principalele proiecte care se află în desfăşurare şi care urmează să fie realizate în Republica Moldova cu sprijinul României.

Premierul şi-a exprimat recunoştinţa pentru susţinerea oferită de România ţării noastre şi a subliniat importanţa dialogului politic activ şi cooperarea sectorială vastă, dezvoltate în cadrul Parteneriatului Strategic european. Prim-ministrul a menţionat că România este un partener comercial de încredere, iar relaţiile comercial-economice au o dinamică pozitivă.

„Apreciem promptitudinea şi deschiderea cu care Guvernului României a răspuns la solicitarea Guvernului RM privind suportul pentru a ne realiza obiectivul de aliniere şi racordare a ţării noastre la standardele şi valorile europene prin modernizarea ţării, eradicarea corupţiei şi reforma justiţiei”, a declarat Maia Sandu.

Prim-ministrul Maia Sandu şi Ramona Mănescu  au apreciat realizarea proiectelor comune de succes, exprimând interesul pentru continuarea acestora în domeniile prioritare: educaţie, cultură, energie, agricultură şi altele.

„România este fermă în a oferi sprijin Republicii Moldova prin implementarea mai multor proiecte de cooperare. Este vorba despre sprijinul ce ţine de infrastructura energetică reciproc avantajoasă, sprijinul politic pentru consolidarea relaţiilor bilaterale, dar şi cel financiar. Angajamentul României pentru Republica Moldova face deja parte din ADN-ul statului român şi va continua cu aceeaşi intensitate, indiferent de cine este la guvernare sau cine e preşedinte în România”, a declarat Ramona Mănescu.

Totodată, s-a menţionat că pentru aprofundarea relaţiilor dintre ţările noastre este necesară urgentarea proiectelor de interconectare pe infrastructura energetică. În acest sens, a fost accentuată importanţa finalizării lucrărilor de construcţie a gazoductului Iaşi-Ungheni-Chişinău, planificate pentru perioada aprilie-mai 2020.

Referitor la fluidizarea traficului la frontieră, a fost reiterată importanţa coordonării acţiunilor comune, inclusiv sincronizarea numărului de personal al autorităţilor vamale şi al poliţiei de frontieră la punctele de trecere, în scopul evitării ambuteiajelor. De asemenea, a fost salutată evoluţia pozitivă înregistrată în procesul de negocieri privind reducerea tarifelor de roaming.

Maia Sandu şi Ramona Mănescu au confirmat interesul pentru realizarea acestor proiecte în interesul cetăţenilor şi şi-au exprimat convingerea că şi în continuare ţările noastre vor menţine un calendar dens de consultări bilaterale în realizarea agendei de priorităţi.

Similare
RECOMANDĂRI