ACTUALITATE

Deşi separatiştii au instalat 37 de posturi ilegale, Igor Dodon îi mulţumeşte lui Krasnoselski „pentru abordarea constructivă a soluționării problemelor de circulație ”

post-img

Biroul Politici pentru Reintegrare spune una, Igor Dodon – alta. Deşi vicepremierul pentru Reintegrare a vorbit în repetate rânduri despre cele 37 de posturi ilegale, instalate de separatişti, astfel fiind împiedicată libera circulaţie a circa 50.000 de locuitori din 11 localităţi apropiate Nistrului, Igor Dodon spune, într-o postare pe Facebook, că de fapt au fost doar 31, iar „după încheierea regimului stării de urgenţă, numărul acestora a fost redus la 16”.

Datele respective au fost oferite de către şeful statului, într-o postare pe pagina sa de Facebook, în urma unei discuţii telefonice, pe care Igor Dodon spune că a avut-o cu liderul de la Tiraspol, Vadim Krasnoselski.

„Conform informației oferite de Tiraspol, inițial, au fost create 31 de posturi de control. După încheierea regimului stării de urgență, numărul acestora a fost redus la 16. Totodată, partea transnistreană anunță că pe perioada stării de urgență, numărul de treceri a așa-numitei „frontiere” a fost, în medie, de 3 mii de persoane pe zi, ceea ce înseamnă de trei ori mai puțin decât până la introducerea carantinei”, scrie Igor Dodon pe pagina sa de Facebook.

Igor Dodon spune că, „după discuţia sa din 3 iunie cu Krasnoselski, partea partea transnistreană a relaxat măsurile restrictive”. Asta deşi, chiar la începutul lunii iulie, cetăţenii au ieşit în stradă şi au protestat, blocând podul Râbniţa-Rezina, în semn de protest faţă de imposibilitatea de deplasare.
 
„În baza înțelegerilor noastre cu Vadim Krasnoselski stabilite în cadrul dialogului telefonic din 3 iunie, partea transnistreană a relaxat măsurile restrictive pentru deplasarea cetățenilor printr-un șir de localități care se află sub jurisdicția autorităților constituționale ale Republicii Moldova. Este vorba despre satul Varnița din raionul Anenii Noi, satul Copanca din raionul Căușeni și mai multe localități din raionul Dubăsari (Pohrebea, Pârâta, Roghi, Vasilievca, Doroțcaia, Molovata Nouă, Cocieri). După aceasta, numărul „trecerilor” zilnice s-a majorat până la 6 mii.

De la data de 29 iunie, după ce au fost eliminate restricțiile privind deplasarea locuitorilor Transnistriei (până la 12 ore, cu înștiințare prealabilă) și intrarea altor cetățeni în regiune, inclusiv pentru tranzitare (de la 1 iulie), numărul de „treceri” a constituit aproximativ 12 mii, de aceea putem vorbi despre restabilirea treptată a indicatorilor care erau până la carantină”, spune Dodon.

La finalul postării sale, Igor Dodon scrie că „i-a adresat mulțumiri domnului Krasnoselski pentru abordarea constructivă a soluționării problemelor de circulație cu care se confruntă locuitorii de pe ambele maluri ale Nistrului”.

Amintim că termenul iniţial, stabilit pentru pseudo-carantină de către structurile din regiunea transnistreană a fost 1 mai a.c., ulterior extins până la 15 mai, urmat de o nouă prelungire până la 15 iunie. Din 15 iunie a fost introdus un regim nou de intrare/ieşire din regiune cu termenul până la 30 septembrie curent. Persoanele care traversează linia administrativă erau impuse să se autoizoleze timp de 14 zile, iar ulterior au fost anulate şi aşa numitele permise de trecere emise pentru diverse grupuri de persoane.
 
În plus, au fost instalate ilegal 37 de posturi de control în jurul localităţilor din stânga Nistrului, subordonate autorităţilor constituţionale, care împiedică cca 48 de mii de locuitori ai acestora să se deplaseze către propriile terenuri agricole sau cu necesităţi vitale. 

Sceste posturi ilegale sunt prezentate ca „posturi sanitare”, dar în realitate sunt posturi ilegale adiţionale unde sunt amplasaţi grăniceri, spune Biroul Politici de Reintegrare, care consideră că acţiunile în cauză contravin angajamentelor asumate în cadrul pachetului Berlin Plus, libertatea de circulaţie pentru persoane fizice şi oficiali.