ACTUALITATE

Deşi au fost rechemaţi de Guvern încă în februarie, mai mulţi ambasadori rămân în funcţie

post-img

La mijlocul lunii februarie, executivul a aprobat rechemarea a şase ambasadori. Prin decretele şefului statului din 26 februarie, doi dintre ei şi-au încheiat activitatea. În privinţa celorlalţi decretele aşa şi nu au fost semnate. Într-un răspuns pentru IPN, Preşedinţia menţionează că demersurile se află în proces de examinare.

La mijlocul lunii februarie, executivul a aprobat o hotărâre prin care au fost rechemaţi:

  • Mihai Gribincea, ambasador în România şi prin cumul în Muntenegru şi Republica Serbia;
  • Vitalie Rusu, ambasador în Republica Cehă şi prin cumul pe lângă Sfântul Scaun:
  • Victor Osipov, ambasador în Austria şi prin cumul în Slovacia, reprezentant permanent al Moldovei pe lângă OSCE şi reprezentant pe lângă Biroul Naţiunilor Unite de la Viena;
  • Veaceslav Dobîndă, ambasador în Regatul Suediei şi prin cumul în Finlanda, Regatul Norvegiei şi Republica Islanda;
  • Denis Jelimalai, ambasador în China;
  • Ştefan Gorda, ambasador în Bulgaria, prin cumul în Macedonia de Nord şi Albania.

Prin decretele şefului statului din 26 februarie, şi-au încheiat activitatea în funcţia de ambasador Vitalie Rusu şi Ştefan Gorda. Ambii, începând cu data de 31 martie, au fost transferaţi în funcţii în cadrul aparatului central al Ministerului Afacerilor Externe şi Integrării Europene. În privinţa celorlalţi ambasadori decretele nu au fost semnate.

„În contextul dat menţionăm că situaţia în care misiunea diplomatică funcţionează, pentru o perioadă nedeterminată, fără ambasador, are ca efect reducerea substanţială a eficienţei activităţii acesteia. Totodată, corelarea procesului de numire şi rechemare a şefilor misiunilor diplomatice este afectată inclusiv şi de situaţia epidemiologică la nivel global, legată de răspândirea rapidă a virusului”, se menţionează în răspunsul oferit  de instituţia prezidenţială pentru IPN.