ACTUALITATE

Deputatul român, Matei Dobrovie, la „Punctul pe AZi": Fără finanţarea UE, R. Moldova nu ar mai exista ca stat

Fără finanţarea UE, a partenerilor de dezvoltare, printre care România s-a remarcat, R. Moldova, în momentul de faţă, nu ar mai exista ca stat. Opinia aparţine deputatul român, Matei Dobrovie şi a fost exprimată în cadrul emisiunii „Punctul pe AZi” de la TVR MOLDOVA.

El a opinat că recentele declaraţii ale prim-ministrului R. Moldova, Ion Chicu, riscă să deterioreze relaţiile cu România, dar şi cu partenerii externi. Totodată deputatul român, Matei Dobrovie, susţine că o astfel de abordare este inacceptabilă atât timp cât România pe parcursul anilor a demonstrat susţinere necondiţionată pentru R. Moldova.

„Să vii într-un asemenea moment, într-o asemenea conjunctură şi să jigneşti România la modul în care ai făcut-o este inacceptabil. România a ajutat cel mai mult R. Moldova în ultimii ani, a fost cel mai loial partener, a fost cel mai puternic avocat, indiferent de derapajele guvernării ce au existat pentru ca R. Moldova să fie finanţată. Să acuzi pe România după ce ai primit ajutor direct financiar şi echipamente medicale este abominabil, este un lucru ce arată că acest om este certat cu minime cerinţe sau exigenţe diplomatice, nu are nici măcar un minim bun simţ omenesc, nemaivorbind de statutul unui om de stat”, a spus el.

Totodată, deputatul român susţine că nu este prima ofensă a lui Ion Chicu în adresa României, anterior mai existând astfel de mesaje cu referire la ajutorul acordat de către România în contextul luptei cu COVID-19.


Matei Dobrovie mai susţine că Ion Chicu acţionează în logica obişnuită a lui Igor Dodon, o logică a unor slugi a intereselor ruseşti ce nu au nimic de a face cu interesul naţional R. Moldova. „Din păcate Ion Chicu şi Dodon apără cu totul alte interese ce au dus la răcirea relaţiilor externe nu doar cu România, ci şi cu Ucraina, UE şi mai cu toţi partenerii importanţi ai acestei ţări. Este o atitudine anormală, ce nu face altceva decât să confirme că guvernarea pro-rusă de la Chişinău nu contează decât propaganda pro-rusă, nu contează decât denigrarea şi minimalizarea sprijinului venit din partea României. Chicu s-a arătat deranjat că România are o nouă abordare faţă de R. Moldova. Guvernul Orban a spus-o clar că toată asistenţa va fi determinată de reforme. Va fi finanţare doar în cazul cînd acest regim face reforme palpabile şi implementeză reformele asumate în Acordul de Asociere. Or această abordare îl deranjează pe Chicu şi pe Dodon”, a spus el

Fostul vicepreşedinte al Parlamentului, Iurie Ţap, susţine că R. Moldova semnând Acordul de Asociere şi-a asumat anumite responsabilităţi şi ar trebui să fie conştientă de realizarea acelor reforme. „Dnul Mureşan reprezintă Parlamentul European în raport cu R. Moldova şi el şi-a făcut datoria pe care o are. Ion Chicu a creat condiţii când nu înţeleg cu ce nas va discuta R. Moldova cu Parlamentul European, cu partenerii de care depinde şi viitorul R. Moldova. Lipsa ajutorului din partea UE ar fi catastrofal pentru R. Moldova. Un atare bădărănism este ofensator. Un astfel de comportament în persoana unui prim-ministru este un derapaj grav de tot. Este regletabil, dar cu un atare Guvern, R. Moldova nu are viitor”, a spus Iurie Ţap.

„Nu pot înţelege de unde vine acest atac virulent contra României. Ceea ce a zis Mureşan sunt lucruri bine documentate, despre care vorbim în fiece zi şi sunt bine cunoscute. Faptul că prim-ministrul a venit cu un atac asupra unui prieten al R. Moldova, împotriva României, este o prostie foarte mare pentru că R. Moldova are un singur aleat şi un singur prieten în situaţia actuală – România, pentru că nici Ucraina nu este un prieten sigur. Ceea ce face Ion Chicu el crează o situaţie imposibilă pentru R. Moldova. Nu ştiu de unde vine această idee a lui Chicu şi Dodon că pot crea o enclavă rusească în spatele Ucrainei şi pot face aici orice. Acest Guvern va fi perceput la Bucureşti ca un pericol iminent pentru securitate şi cred că această percepţie va fi una corectă şi acest lucru nu înseamnă nimic bun pentru Chicu sau Dodon”, susţine directorul executiv IPIS, Vladislav Kulminski.