ACTUALITATE

Deputatul român Matei Dobrovie: Demiterea lui Eduard Harunjen, dar şi a tuturor celor care au făcut parte din sistemul Plahotniuc, este un pas înainte

post-img

Demiterea procurorului general din Republica Moldova, Eduard Harunjen, dar şi a tuturor celor care au făcut parte din sistemul Plahotniuc, este un pas înainte. Declaraţia a fost făcută de deputatul român PNL, Matei Dobrovie, într-o intervenţie telefonică în cadrul emisiunii Punctul pe AZi de la TVR MOLDOVA.

Deputatul român PNL, Matei Dobrovie, consideră că schimbarea conducerii celor mai importante instituţii de stat din R. Moldova a fost necesară, pentru ca ele să poată să fie reformate. „Este un demers foarte necesar şi anume cred că este vorba despre dezmembrarea unui sistem care s-a dovedit a fi corupt, care s-a dovedit a fi nefuncţional. E clar că justiţia trebuie să acţioneze în primul rând în slujba cetăţeanului. Ori din păcate, în ultimii ani, în Republica Moldova, am văzut că această justiţie a funcţionat mai mult pe bază de comenzi politice, decât aşa cum ar fi trebuit. Evident că această luptă pentru o justiţie independentă, în care procurorii să nu fie subordonaţi politicului, în care ei să nu execute comenzi politice, ci să fie independenţi, este una dificilă”.

Totodată, Matei Dobrovie crede că demiterea procurorului general din Republica Moldova, Eduard Harunjen, dar şi a tuturor celor care au făcut parte din sistemul Plahotniuc, este un pas înainte. „Pentru că este nevoie ca aceste instituţii să funcţioneze, să devină viabile. Va fi un proces cu siguranţă de durată şi nu poate să fie decât un început această înlăturare a unor conducători ai acestor instituţii. Este important ca procurorilor şi judecătorilor să li se dea condiţii de a lucra independent şi de a fi independenţi, pentru că puterea judecătorească este separată de cea executivă şi cea legislativă şi trebuie să existe acest principiu al separării şi al echilibrului între puterile în stat. Această reformă este extrem de necesară şi cred că România poate să ajute Republica Moldova pe aceste componente. România a trecut prin prin aceste experienţe, are o instituţie anticorupţie şi chiar şi la nivel de Procuratură cred că poate să dea un model de bune practici R. Moldova”.

Urmăriţi emisiunea, accesând următorul link.