ACTUALITATE

Constantin Codreanu va propune introducerea votului electronic în statele cu câte 1 milion de cetăţeni români: Republica Moldova, Italia şi Spania

post-img

Preşedintele Comisiei pentru comunităţile de români din afara graniţelor ţării, Constantin Codreanu, va propune introducerea votului electronic în statele cu câte 1 milion de cetăţeni români. Declaraţia a fost făcută la dezbaterea cu tema ”Diaspora românească în Uniunea Europeană”, ce a avut loc la sediul Parlamentului European din Bruxelles.

În intervenţia sa, deputatul Constantin Codreanu s-a referit la activitatea Comisiei pentru comunităţile de români din afara graniţelor ţării, la activitatea sa ca preşedinte al acestei comisii, dar mai ales la problematica românilor de pretutindeni.

”În prezent este corect să nu mai vorbim despre 10 milioane de români din afara graniţelor ţării, ci despre 12 milioane. Raportul numeric dintre românii autohtoni din comunităţile istorice din jurul graniţelor şi Balcani şi românii din diaspora emergentă este aproape la paritate. De aceea şi atenţia noastră se distribuie în mod egal către toate comunităţile de români de peste hotare: istorice sau emergente. Românii din diaspora economică sunt cel mai mare investitor în economia României şi lor, prin urmare, trebuie să li se acorde întreg sprijinul necesar. Este foarte important să-i încurajăm pe românii din diaspora economică şi să le creăm toate condiţiile de care au nevoie ca să revină acasă pentru a-şi aplica experienţa dobândită în Occident şi pentru a investi în ţară. Am întreprins vizite pentru a-i întâlniri pe reprezentanţii comunităţilor noastre din Spania, Italia şi Franţa. Suntem acum în Belgia, iar în februarie 2018 ne vom deplasa în Marea Britanie şi în Irlanda, la Londra şi, respectiv, la Dublin. În Italia şi Spania vom organiza ateliere legislative axate pe problematica diasporei. Acestea vor continua experienţa atelierului legislativ pe care l-am organizat la Chişinău”, a declarat Codreanu. 

De asemenea, preşedintele Comisiei pentru comunităţile de români din afara graniţelor ţării a ţinut să se refere la un şir de probleme şi aspecte care îşi aşteaptă rezolvarea corectă, în interesul românilor: ”Printre obiectivele noastre urmărite neabătut sunt introducerea votului electronic şi, dat fiind numărul impresionant de români transfrontalieri, aplicarea normelor de reprezentare parlamentară şi pentru diaspora. În acest sens, vom propune introducerea votului electronic şi înfiinţarea de circumscripţii electorale distincte în statele cu câte 1 milion de cetăţeni români: Republica Moldova, Italia şi Spania, dar şi în alte state, în care numărul de cetăţeni români depăşeşte de 2 sau mai multe ori norma internă de reprezentare parlamentară. Suntem o democraţie reprezentativă, de aceea nu este normal ca cel mai mic judeţ din ţară, Covasna, să aibă mai mulţi parlamentari decât întreaga diasporă română. Vocea milioanelor de români de peste hotare trebuie să răsune la tribuna Parlamentului de la Bucureşti.

Printre problemele pe care trebuie să le rezolvăm este şi perfecţionarea cadrului legislativ naţional astfel încât golul lăsat în economia ţării de românii plecaţi în Occident să poată fi completat de românii din comunităţile istorice care nu au nevoie, asemenea străinilor, de stagii de integrare lingvistică sau culturală în societatea românească. În acest sens, România doar s-ar alinia bunelor practici ale altor state din Uniunea Europeană”.

Cu ocazia dezbaterii organizate la Parlamentul European, preşedintele Comisiei pentru comunităţile de români din afara graniţelor ţării a avut un amplu schimb de păreri pe marginea situaţiei şi evoluţiilor din Republica Moldova cu europarlamentarul român Siegfried Mureşan