Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Deputaţii reacţionează la protestul veteranilor. Legislativul a hotărât să ofere asigurare medicală gratuită pentru foştii combatanţi

Parlamentul de la Chişinău pare că ia decizii doar sub presiunea străzii. În timp ce sute de veterani ai războiului de pe Nistru protestau în centrul Chişinăului, Legislativul a hotărât să ofere asigurare medicală gratuită pentru foştii combatanţi, indiferent dacă sunt sau nu angajaţi.

Potrivit unui amendament elaborat de deputaţii Pro Moldova, de asigurare medical gratuită vor beneficia toţi veteranii de război, indiferent dacă sunt sau nu în câmpul muncii. Amendamentul Pro Moldova a fost susţinut de opoziţia parlamentară şi de doi deputaţi PDM.

„Apreciez gestul a 2 colegi din majoritatea parlamentară, Ion Leucă şi Buza care au susţinut acest amendament. 01.15 amendamentul pe care l-am propus ca prin articolul 4, să fie stipulaţi toţi veteranii indiferent dacă sunt angajaţi în câmpul muncii sau nu să fie eliberaţi de taxa pentru asigurarea medicală”, a declarat  VASILE BÎTCĂ, deputat Pro Moldova.

În timp ce veteranii războilului de pe Nistru protestau în faţa Parlamentului, cerând condiţii mai bune de trai, opoziţia şi guvernarea se acuzau reciproc că ar fi ignorat, ani la rând, revendicările foştilor combatanţi.

„Vom susţine şi în continuare revendicările acestora pentru că veteranii sunt cel mai important segment al societăţii. Veteranii sunt cei care au stat cu pieptul în faţa goanţelor, ei au apărat această bucată de pământ, şi-ar jertfit viaţa pentru confortul demnitarilor din actuala guvernare”, a precizat CHIRIL MOŢPAN, deputat PPDA.

„Mi-am amintit de fabula musca la arat, cei care au vorbit în sala parlamentului şi s/au dat mari apărători ai veteranilor, sunt exact cei care nu au pus deget pe deget şi nu au făcut nimic pentru bieţii veterani”, a spus PAVEL FILIP, deputat PDM.

Unii deputaţi au propus depolitizarea asociaţiilor de veterani, astfel încât aceştia să nu mai fie folosiţi de actorii politici în scopuri electorale.

„Am văzut şi astăzi în parlament, ping-pong între fracţiunile PDM şi PPDA, legate de prezenţa combatanţilor în fata Parlamentului şi necesităţile pe care le au. Cred că avem nevoie de o abordare statală, instituţională în această problemă, şi scoaterea de sub influenţa politicului a tuturor asociaţiilor combatanţilor şi a celor care au luptat la Nistru”, a spus OCTAVIAN ŢÎCU, deputat neafiliat.
Similare
RECOMANDĂRI