ACTUALITATE

Deputaţii PAS şi PPDA au semnat moţiunea de cenzură privind demiterea Guvernului

Consens politic între fracţiunile PAS şi PPDA din Parlament. Deputaţii fostului bloc ACUM au semnat moţiunea de cenzură privind demiterea Guvernului condus de Ion Chicu. Potrivit legii, moţiunea ar urma să fie dezbătută în plen săptămâna viitoare. Democraţii, de voturile cărora depinde soarta Executivului, spun că nu vor susţine acest demers pentru a nu provoca o criză politică în plină criza sanitară şi economică.

Înainte de şedinţa plenară a Parlamentului, Maia Sandu a anunţat că deputaţii PAS sunt gata să voteze pentru demiterea guvernului Chicu, deşi anterior anunţau că decizia finală va fi luată abia sâmbătă, în timpul Consiliului Naţional Politic al formaţiunii.

„Fracţiunea pas va semna astăzi moţiune în speranţa că PD îşi va revedea poziţia şi va sprijini demiterea acestui guvern faţă de care, la fel, are pretenţii. E clar pentru toţi că acest guvern trebuie să cadă, noi am făcut ce am putut ca acest lucru să se întâmple”, a spus Maia Sandu.

Deşi au existat discuţii între liderii PAS şi PDM privind disponibilitatea democraţilor de a vota moţiunea de cenzură, fracţiunea PDM spune că nu va permite instalarea haosului în Republica Moldova prin demiterea guvernului Chicu şi imposibilitatea de a vota un nou Executiv.

„Noi avem reprezentanţii noştri, miniştri în acest guvern. Considerăm că colegii noştri îşi fac bine meseria. Nu am auzit planuri constructive din partea colegilor noştri din opoziţie, de aceea acest subiect necesită a fi discutat foarte minuţios pentru a evita o criză politică. Nu este o problemă demiterea acestui guvern, problema mare este cum să votăm un alt guvern nou”, a spus ALEXANDRU JIZDAN, deputat PDM.

Semnată de deputaţii PAS şi PPDA, moţiunea de cenzură a fost întregistrată oficial în Legislativ şi urmează să fie dezbătută săptămâna viitoare. Incapacitatea guvernului Chicu de a gestiona criza pandemică şi economică sunt principalele argumente invocate de autorii moţiunii.

„Guvernul a gestionat si administreaza extrem de prost criza social-economica cauzata de pandemie. Socurile economice generate de stoparea brusca a economiei impun pierderi semnificative agentilor sectorului privat si public, aruncand tara intr-o recesiune economica majora”, a declarat ALEXANDRU SLUSARI, vicepreşedintele Parlamentului.

Potrivit legii, o moţiune de cenzură poate trece de Parlament cu voturile a cel puţin 51 de deputaţi. În prezent, coaliţia PD-PSRM, fiind sprijinită de deputatul independent Alexandru Oleinic, deţine majoritatea în Legislativ.