Deputat român: Alegerile Parlamentului European sunt şi despre viitorul cetăţenilor R. Moldova
Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Deputat român: Alegerile Parlamentului European sunt şi despre viitorul cetăţenilor R. Moldova

Alegerile pentru Parlamentul European, care vor avea loc pe 26 mai, sunt şi despre viitorul cetăţenilor Republicii Moldova. Totuşi, un Parlament European care va fi preocupat de problemele din vecinătate, inclusiv de problemele R. Moldova, nu va fi suficient, iar în acest sens, autorităţile de la Chişinău trebuie să livreze Uniunii Europene rezultate sub formă de reforme. Declaraţii în acest sens au fost făcută în studioul Punctului pe AZi, de către invitaţiei Victoriei Bucătaru.

„Cetăţenii din RM trebuie să înţeleagă că aceste alegeri sunt şi despre viitorul lor. Pentru că România şi R. Moldova, cred că au un destin comun în UE, chiar dacă RM nu este încă membră şi nu are o perspectivă clară de aderare. Cred că România şi PNL vor fi avocaţi ai acestei integrări europene”, a declarat Matei Dobrovie, deputat român.

Matei Dobrovie a subliniat importanţa acestor alegeri pentru cei din R. Moldova, inclusiv prin prisma faptului că România deţine Preşedinţia Consiliului Uniunii Europene.

„Aceste organisme (Consiliul European, Parlamentul European)  vor trebui să decidă următorul buget al UE, spre exemplu, pentru 2021-2027 .(..) Avem obiective legate şi de RM. După 10 ani de Parteneriat Estic, este un foarte bun prilej de a avea o reflecţie foarte serioasă pe ce a însemnat acest instrument, ce minusuri şi plusuri a înregistrat şi ce vom face mai departe.  Nu este suficient să aniversăm aceşti 10 ani. România ar fi trebuit să propună un document de reflecţie, ce  trebuie să facem mai departe”, mai spune deputatul român.

În acelaşi timp, expertul IDIS "Viitorul", Ion Tăbârţă, spune că „un Parlament European care va fi atent, mai preocupat de problemele de vecinătate, inclusiv ale RM, va fi un sprijin pentru statul nostru, însă asta nu înseamnă că autorităţile e la Chişinău trebuie să fie relaxaţi.

„Indiferent de coloratura Parlamentului, indiferent de strategia pe care PE o va adopta cu referire la vecini, va conta foarte mult de vom face noi aici, pe interior. Noi putem să avem un PE foarte predispus către RM şi faţă de integrarea europeană, dar dacă noi nu vom reuşi să implementăm condiţiile Acordului de Asociere, atunci relaţia noastră cu UE va patina pe loc şi nu se va dezvolta în direcţia pe care şi-o doresc cetăţenii RM, dar şi pe care probabil şi-o va dori şi UE”.

În acest sens, UE aşteaptă rezultate, aşteaptă ca RM să livreze reforme implementate, nu doar legi adoptate din punct de vedere cantitativ, mai spune deputatul Matei Dobrovie.
 
Similare
RECOMANDĂRI