Deputat: Politica fiscală şi vamală pentru 2021 prevede o intervenţie grosolană şi nejustificată în competenţele autonomiei locale
Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Deputat: Politica fiscală şi vamală pentru 2021 prevede o intervenţie grosolană şi nejustificată în competenţele autonomiei locale

Deputatul Partidului Platforma DA Alexandru Slusari declară că politica fiscală şi vamală pentru 2021 este „profund anti-agrară şi prevede o intervenţie grosolană şi nejustificată în competenţele autonomiei locale”. Asta după ce Ministerul Finanţelor a publicat spre consultări proiectul politicii.

Slusari spune că „majorarea TVA până la 12 %, în condiţiile în care preţurile la producţia agricolă sunt controlate de câteva companii mari, ar fi o povară suplimentară de zeci de milioane de lei pentru întreprinderile mici şi mijlocii din sectorul agrar.

„Micşorarea TVA la fertilizanţi şi pesticide, iarăşi fără garanţii că aceste se vor ieftini pentru agricultori, doar agravează situaţia financiară a gospodăriilor agricole la capitolul TVA. Din aceasta modificare câştigă doar agroholdinguri, care în urma exportului vor primi la restituire din buget nu 8, ci 12 % TVA”, spune deputatul. 

De asemenea, Alexandru Slusari găseşte drept inexplicabilă propunerea Ministerului finanţelor privind plafonarea taxelor locale: „Cineva din guvern, mă scuzaţi, dar îi consideră pe primarii şi consilierii locali idioţi, care nu sunt capabili să decidă judicios care ar fi taxele locale optimale pentru business. Foarte des sunt în satele noastre şi observ cu câtă atenţie primarii se atârnă faţă de antreprenorii locali, care adesea sunt şi consilieri locali, şi cu câtă diligenţă îi caută investitorii pentru satele noastre muribunde. Cât va mai dura aceasta politica proastă, când cineva din Chişinău se bagă impertinent în viaţa comunităţilor noastre şi le dictează ce trebuie să facă?”.

În acest context, Alexandru Slusari spune că rămâne la concluzia că acest Guvern „nu mai trebuie să promoveze proiectele importante pentru ţara şi urmează să plece în ziua validării mandatului noului preşedinte”.
Similare
RECOMANDĂRI