Deputat: Este o greşeală să se cheltuie bani pe maşini, covoare, fel de fel de achiziţii, când în spitale nu ajung măşti, mănuşi, halate pentru medici
Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Deputat: Este o greşeală să se cheltuie bani pe maşini, covoare, fel de fel de achiziţii, când în spitale nu ajung măşti, mănuşi, halate pentru medici

Autorităţile Republicii Moldova trebuie să direcţioneze toate resursele, inclusiv financiare, în lupta cu pandemia de coronavirus şi protejarea medicilor care depun eforturi pentru tratarea pacienţilor infectaţi.

Despre aceasta spune deputatul PAS Mihai Popşoi, care declară că bani în buget sunt, însă aceştia nu sunt „folosiţi cu cap”, după ce în atenţia presei şi a opiniei publice au ajuns câteva licitaţii lansate de unele autorităţi pentru procurarea unei maşini, procurarea unor covoare, licitaţie de construcţie a unui havuz  de 4 milioane de lei în Chişinău, câteva sute de mii de lei alocate de Guvern pentru medalii de 9 mai, sau milioane de lei pentru reabilitarea Complexului Memorial Eternitate.

„Este o greşeală să se cheltuie bani pe maşini, covoare, pe fel de fel de achiziţii, când în spitale nu ajung materiale elementare: nu sunt măşti, mănuşi, halate pentru medici. De asta avem o rată exorbitantă, avem cea mai mare rată din lume, o statistică ruşinoasă. I-am întrecut pe toţi la capitolul infectării medicilor. Şi acest lucru se întâmplă pentru că oamenii nu au cu ce să se protejeze. Dar în schimb, se cheltuie bani pe medalii, pe fel de fel de reparaţii prin oficii, covoare. Noi am propus să se oprească orice achiziţii şi toţi banii să fie canalizaţi în lupta cu virusul. Şi asta nu înseamnă politizare, nu înseamnă că nu suntem solidari, asta înseamnă că venim cu propuneri concrete  cum să economisim bani, pentru a fi canalizaţi acolo unde este cu adevărat nevoie. Bani sunt şi în bugetul municipal, şi în bugetul de stat, şi partenerii străini sunt gata să ne ajute, ei doar trebuie canalizaţi cu cap”, a declarat deputatul PAS Mihai Popşoi în cadrul emisiunii Punctul pe AZi.

De cealaltă parte, deputatul PD Nicolae Ciubuc susţine că despre acest lucru s-a discutat deja pe platforma alianţei PD-PSRM, iar „indiscutabil toate  sursele financiare urmează a fi alocate pentru a combate consecinţele acestei infecţii”.

„Pe platforma alianţei nu o dată  am solicitat ca alocaţiile bugetare să fie revăzute şi prioritizate, să fie direcţionate prioritar acolo unde este nevoie pentru lichidarea consecinţelor de COVID-19. Sper că această solicitare a noastră care a fost expusă în cadrul platformei se va ţine cont şi cheltuielile în următoarea perioadă  vor fi redirecţionate. Mai mult, se aşteaptă că într-o săptămână, maxim două, să avem şi rectificarea bugetului , în condiţiile înc are a fost adoptată acea lege de asumare a răspunderii în faţa Parlamentului, care presupune în sine şi operarea unor modificări la Legea bugetară”, a declarat Nicolae Ciubuc. 

Ce ţine de reabilitarea memorialului Eternitate, Nicolae Ciubuc spune că se examinează posibilitatea stopării acestor lucrări, însă „stoparea unor lucrări poate genera şi alte lucrări mai consistente”.
 
La fel, democratul spune că cheltuielile pentru memorialul Eternitate au fost micşorate de la 4 la peste 2 milioane de lei, ceea ce este „un rezultat pozitiv” al redirecţionării banilor.
 
Similare
RECOMANDĂRI