Delegaţia Parlamentului R. Moldova va participa la sesiunea APCE. Igor Dodon va ţine un discurs de la tribună
Vizualizari:

Delegaţia Parlamentului R. Moldova va participa la sesiunea APCE. Igor Dodon va ţine un discurs de la tribună

Delegaţia Parlamentului Republicii Moldova va participa la sesiunea de iarnă a Adunării Parlamentare a Consiliului Europei (APCE), care se va desfăşura pe 27-31 ianuarie curent şi în cadrul căreia urmează a fi ales un nou Preşedinte al APCE.

Din delegaţia Legislativului Republicii Moldova fac parte vicepreşedinţii Parlamentului Vlad Batrîncea, preşedintele delegaţiei, şi Mihail Popşoi, membru al delegaţiei, precum şi Liviu Vovc – secretarul Comisiei protecţie socială, sănătate şi familie, Gaik Vartanean - membrul Comisiei politică externă şi integrare europeană, Andrian Candu - membrul Comisiei juridice, numiri şi imunităţi.

Preşedintele Republicii Moldova, Igor Dodon, va participa la lucrările actualei sesiuni a APCE şi va ţine un discurs de la tribuna forului european.

Potrivit comunicatului oficial al APCE, dezbaterile de pe ordinea de zi includ ”o procedură comună între Comitetul Miniştrilor şi Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei, ca răspuns la o încălcare gravă de către un stat membru a obligaţiilor sale statutare, funcţionarea instituţiilor democratice din Polonia, precum şi raportarea cazurilor de deţinuţi politici din Azerbaidjan”. Totodată, a fost înaintată o solicitare de dezbatere a subiectului ”evoluţiile recente în Libia şi în Orientul Mijlocii – care sunt consecinţele pentru Europa?”. 

Deputaţii vor discuta, de asemenea, despre ameninţările la adresa libertăţii mass-media şi a securităţii jurnaliştilor, un raport cu titlul “Democracy hacked? How to respond?” („Democraţia piratată? Cum răspundem?”) şi protecţia libertăţii religioase la locul de muncă.

Adunarea va organiza două dezbateri comune - una privind traficul de migranţi şi copiii refugiaţi şi migranţi dispăruţi, şi alta despre traficul cu transplant de organe şi de ţesuturi şi celule umane.

Pe ordinea de zi mai este inclus şi un raport privind standardele minime pentru sistemele electorale şi altul privind observarea alegerilor din Republica Belarus.

Republica Moldova a devenit membru al Consiliului Europei la 13 iulie 1995.

Similare
RECOMANDĂRI