Delegaţia MAEIE a reuşit să discute cu cei doi piloţi eliberaţi din Afganistan doar pentru 10 minute! Ultimele detalii
Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Delegaţia MAEIE a reuşit să discute cu cei doi piloţi eliberaţi din Afganistan doar pentru 10 minute! Ultimele detalii

După o săptămâna de solicitări oficiale către autorităţile ruse despre locul aflării şi starea de sănătate a cetăţenilor moldoveni, Lionel Buruiană şi Mihai Crihan, rămase fără răspuns, delegaţia Republicii Moldova a rueşit să obţină o întrevedere cu cei doi cetăţeni ai R. Moldova şi să discute cu ei. Potrivit MAEIE, delagaţia ţării noastre a identificat prin eforturi proprii locul deţinerii acestora şi s-a deplasat ieri la instituţia medicală unde se află cei doi piloţi. După mai multe ore de tratative cu agenţii de securitate a unui ONG, oficialii moldoveni au obţinut permisiul de a discuta cu ei doar pentru 10 minute.

Prezentându-se la faţa locului, oficialii moldoveni au fost somaţi de agenţii de pază şi doar după mai multe ore de tratative cu conducerea ONG-ului respectiv, au obţinut dreptul de a se vede cu conaţionalii, respectând unele condiţii înaintate nefondat, care contravin dreptului internaţional şi bunului simţ – limitarea temelor de discuţii. Un subiect interzis categoric a fost cel privind perioada de când conaţionalii noştri se află în spitalul respectiv. 
 
Înainte de a le fi asigurat accesul, paznicii au solicitat ca membrii delegaţiei să predea telefoanele şi orice alte dispozitive electronice, deşi cu doar câteva zile înainte restricţia respectivă a fost eliminată în raport cu mai multe persoane, inclusiv jurnalişti, care au fost admişi la cetăţenii moldoveni.
 
„Semne mari de întrebare au trezit şi verificările minuţioase făcute în privinţa identităţii persoanelor din delegaţia moldovenească, formată din reprezentanţi ai MAEIE şi diplomaţi acreditaţi din cadrul ambasadei Republicii Moldova în Federaţia Rusă. Lucru făcut de paznicii, care spuneau că execută aceste atribuţii în numele unui ONG.
 
Din cauza timpului extrem de scurt petrecut cu cei doi cetăţeni moldoveni şi a interzicerii abordării unor subiecte, delegaţia guvernamentală nu a avut posibilitatea să facă o evaluare detaliată a situaţiei lor.  Cadrul medical prezent în delegaţie însă a putut constata că starea de sănătate a celor doi cetăţeni permite transportarea lor imediată în Republica Moldova”, se spune într-un comunicat al MAEIE.
 
În cadrul misiunii pe care delegaţia guvernamentală a avut-o la Moscova, finalizată cu această întâlnire de scurtă durată cu cei doi cetăţeni moldoveni, constatăm o serie de situaţii care generează o îngrijorare profunda privind modul în care sunt deţinuţi şi trataţi conaţionalii noştri, abordarea total netrasparentă şi selectivă de colaborare a ONG-ului,  care-i deţine, cu reprezentanţii diferitor instituţii de stat din Republica Moldova. În special, ignorarea completă a adresărilor reprezentanţilor Guvernului, pe de o parte, şi îndeplinirea tuturor doleanţelor privind accesul la cei doi piloţi a unei persoane cu funcţie publică dintr-o altă instituţie de stat.
 
Toate cele constate de delegaţia guvernamentală vor fi puse la dispoziţia instituţiilor de resort, care instrumentează cazul celor doi piloţi, iar MAEIE susţine că împreună cu alte instituţii ale statului, va depune toate eforturile pentru ca cei doi cetăţeni moldoveni să ajungă cât mai repede acasă, în condiţii de deplina siguranţă.

Amintim că pe acest caz a fost deschis şi un dosar penal, materialele căruia au fost secretizate. Procuratura Generală a anunţat că în cadrul măsurilor întreprinse în legătură cu cazul celor doi piloţi moldoveni capturaţi în Afganistan, au existat „mai multe încercări de aşa-numită implicare în eliberarea ostaticilor a diferitor personaje, care de fiecare dată zădărniceau activitatea organelor de stat competente şi tergiversa procesul de eliberare a victimelor”.
Similare
RECOMANDĂRI