ACTUALITATE

Declaraţie semnată de circa 100 de organizaţii: Opriţi atacurile împotriva societăţii civile din Republica Moldova

post-img

Societatea civilă, reprezentată de către Platforma Naţională a Societăţii Civile din Parteneriatul Estic, precum şi alte organizaţii, îşi manifestă îngrijorarea faţă de atacurile fără precedent la adresa organizaţiilor non-guvernamentale, partenerilor de dezvoltare şi democraţiei, lansate de către deputatul Bogdan Ţîrdea. Cele 98 de organizaţii semnatare solicită Parlamentului, Guvernului, Preşedintelui Republicii Moldova, Igor Dodon, PSRM şi altor politicieni să se distanţeze şi să se dezică de manipulările lansate de deputatul PSRM Bogdan Ţîrdea şi să nu le încurajeze sau să le preia.

Declaraţia, în întregime:

„Deputatul socialist Bogdan Ţîrdea a declanşat pe 21 octombrie 2020 cel mai dur, complex şi asumat atac frontal lansat de un politician moldovean la adresa Constituţiei Republicii Moldova, la adresa drepturilor şi a libertăţilor fundamentale ale cetăţenilor ţării şi la adresa modernizării statului nostru după modelul european.

Acest atac constă în discreditarea, pe bază de falsuri şi acuzaţii defăimătoare, a societăţii civile în ansamblul ei, dintre care ţinta predilectă au fost organizaţiile care lucrează cu precădere în domeniul apărării drepturilor omului, al reformei justiţiei, al combaterii corupţiei, al libertăţii presei, al reformelor pro-europene, al reformelor în domeniul social şi medical. 

Atacul copiază tehnicile de dezinformare şi de discreditare a adversarului specifice regimurilor totalitare, înainte de a acţiona pentru eliminarea lui:

  1. Portretizarea adversarului ca un duşman al poporului şi al Republicii Moldova: Bogdan Ţîrdea susţine în mod fals şi defăimător că societatea civilă acţionează ca „o armată finanţată din exterior”, care „se implică în anumite războaie informaţionale”, care „lucrează pentru anumiţi donatori contra interesului naţional”, în timp ce „declară” că luptă pentru „democratizare, monitorizare, drepturile omului”.
  2. Cultivarea fricii, a neîncrederii, a resentimentelor în adversarul public, definit ca societatea civilă: Bogdan Ţîrdea afirmă în mod fals şi manipulator că societatea civilă controlează statul moldovean.
  3. Cultivarea urii faţă de societatea civilă şi învrăjbirea societăţii, manipulând fără scrupule sărăcia cu care se confruntă Republica Moldova: Tot discursul public al lui Bogdan Ţîrdea merge în direcţia aceasta, dar cu predilecţie manipularea datelor financiare şi comparaţiile eronate şi rău intenţionate cu bugetele instituţiilor publice au ca obiectiv obţinerea acestui rezultat.
  4. Compromiterea societăţii civile şi a liderilor săi de opinie, prin transferarea acestora unor atribute de imagine şi scandaluri care au decredibilizat clasa politică: corupţia, oligarhia, furtul miliardului de euro – în care justiţia încă nu a făcut lumină, permiţând politicienilor să facă ei ce „rechizitorii” vor adversarilor lor, prin declaraţii publice.
  5. Compromiterea partenerilor de dezvoltare, atât ţări care susţin democratizarea Republicii Moldova, cât şi Uniunea Europeană, cu care ţara noastră are de fapt un Acord de Asociere, care prevede explicit dezvoltarea societăţii civile şi a colaborării dintre stat şi sectorul neguvernamental, ca elemente pentru construirea şi consolidarea statului de drept.
  6. Pretenţia că afirmaţiile sale calomniatoare sunt de fapt rezultatul unei cercetări ştiinţifice, acoperitoare, pentru a preveni astfel critica fundamentată a dezinformărilor, a manipulării datelor, a reinterpretării într-o cheie falsă a realităţii. Dincolo de cifrele şi informaţiile false vehiculate despre ONG-urile atacate pentru susţinerea tezelor sale şi deşi pretinde că a făcut un studiu cu privire la societatea civilă din Republica Moldova, deputatul Bogdan Ţîrdea nu a făcut nicio referire la aşa-zisele „fundaţii de caritate” ale politicienilor, care se implică în campaniile electorale ale acestora. Chiar şi soţia preşedintelui Igor Dodon are o astfel de fundaţie şi este greu de crezut că o cercetare ştiinţifică serioasă putea să o ignore.
  7. Promisiunea că nu este o ieşire punctuală, ci că va continua atacurile, ceea ce denotă o campanie complexă şi orchestrată, care urmăreşte probabil slăbirea şi chiar distrugerea societăţii civile.
  8. Lansarea aşa-zisei cărţi printr-o conferinţă de presă în plină campanie electorală, cu puţine zile înainte de alegerile prezidenţiale, joacă şi rolul unei diversiuni, pentru a distrage atenţia publică de la recentele investigaţii apărute în mass-media despre preşedintele Igor Dodon şi pentru a atrage societatea civilă în lupta politică, în pofida voinţei ei.

Noi, semnatarii acestei alerte publice, atragem atenţia întregii societăţi din Republica Moldova şi partenerilor externi ai ţării noastre că atacul deputatului Bogdan Ţîrdea nu este doar un simplu exerciţiu oratoric de inspiraţie totalitară, ci este un atac la adresa Constituţiei Republicii Moldova, a cadrului legal din Moldova, a ordinii de drept, a drepturilor şi libertăţilor fundamentale ale cetăţenilor moldoveni, deoarece:

  1. Organizaţiile societăţii civile se constituie pe baza drepturilor fundamentale ale cetăţenilor la opinie, liberă expresie, asociere, care sunt garantate de Constituţia Republicii Moldova. Orice cetăţean are dreptul să se implice în orice cauză doreşte. Orice cetăţean are dreptul să acţioneze, să critice, să monitorizeze statul. Statul nu este deasupra cetăţenilor, iar aceştia au dreptul să se constituie în organizaţii, pentru a putea acţiona profesionist şi eficient.
  2. Organizaţiile societăţii civile sunt obligate să respecte un cadru legal, iar dacă există abateri de la acest cadru, instituţiile statului au puterea şi trebuie să acţioneze pentru a se asigura că legea este respectată. Răspunderea este individuală şi nu colectivă, potrivit legii.
  3. Organizaţiile societăţii civile vin să completeze munca şi expertiza statului, în domeniile în care acesta are nevoie, pentru a asigura servicii mai bune cetăţenilor săi.
  4. Organizaţiile societăţii civile au jucat un rol cheie în apărarea drepturilor omului, reformarea justiţiei, democratizarea Republicii Moldova, pentru a se apropia de Uniunea Europeană, conform voinţei majorităţii populaţiei acestei ţări. Dacă reformele democratice nu au mers atât de repede pe cât ar fi avut nevoie cetăţenii Moldovei, pentru a ieşi din sărăcie şi nesiguranţa zilei de mâine, este din cauza încăpăţânării cu care clasa politică le-a tergiversat.
  5. Organizaţiile societăţii civile primesc finanţare externă pentru promovarea democraţiei şi a drepturilor omului câtă vreme aceste domenii sunt insuficient funcţionale în Republica Moldova. Odată ce Republica Moldova va fi o democraţie funcţională, donatorii externi îşi vor reduce finanţarea pentru aceste domenii, aşa cum s-a întâmplat şi în alte state care au făcut tranziţia de la totalitarism la democraţie. Deci, politicienii care se opun democratizării Republicii Moldova sunt cei care transmit donatorilor că este nevoie să continue să sprijine procesul şi societatea civilă.
  6. Societatea civilă este o condiţie necesară a unei democraţii, oriunde în lume. Dacă cetăţenii nu pot să se constituie în asociaţii şi să lupte pentru temele care îi preocupă, atunci în acea ţară nu există democraţie.
  7. Banii atraşi de societatea civilă de la donatori au compensat de fapt goluri de finanţare pe care bugetul public atât de redus al Republicii Moldova nu ar fi putut să le acopere, permiţând ţării noastre să aibă acces la expertiză, servicii, proiecte, care altfel nu ar fi fost posibile. În plus, ONG-urile au direcţionat o parte din aceşti bani veniţi de la finanţatori către bugetul de stat, plătind taxe, şi au creat locuri de muncă.
  8. Acordul de Asociere Republica Moldova-Uniunea Europeană prevede în mod explicit nevoia de consolidare a societăţii civile. Parteneriatul Estic, din care Republica Moldova face parte, de asemenea cuprinde mecanisme de dezvoltare a societăţii civile în regiune. Deci statul a asumat obligaţii internaţionale pentru a respecta şi permite dezvoltarea societăţii civile.

În aceste condiţii, semnatarii acestei alerte publice:

  • Solicită Parlamentului, Guvernului, Preşedintelui Republicii Moldova, Igor Dodon, PSRM şi altor politicieni să se distanţeze şi să se dezică de manipulările lansate de deputatul PSRM Bogdan Ţîrdea şi să nu le încurajeze sau să le preia. Dat fiind rolul său în stat, poziţia pe care preşedintele Igor Dodon o adoptă este esenţială pentru a transmite public dacă domnia sa respectă sau nu Constituţia şi legile din Republica Moldova. Având în vedere că a promovat lansarea aşa-zisei cărţi a lui Bogdan Ţîrdea, o clarificare a poziţiei sale este cu atât mai necesară.
  • Solicită clasei politice să oprească atacurile şi defăimările împotriva societăţii civile. Nu ONG-urile ţin Republica Moldova în sărăcie şi sub-dezvoltare, ci tocmai cei care se opun democratizării, reformei justiţiei, luptei cu corupţia, respectării drepturilor şi libertăţilor individuale!
  • Solicită deputatului PSRM Bogdan Ţîrdea să oprească această campanie de defăimare, deoarece conţine şi promovează falsuri informaţionale, defăimări, manipulări. Solicităm deputatului PSRM Bogdan Ţîrdea să dezmintă falsurile pe care le-a răspândit la conferinţa de presă din 21 octombrie 2020.
  • Solicită presei să verifice cu atenţie declaraţiile politicienilor care atacă societatea civilă, cu atât mai mult cu cât suntem în campanie electorală, iar lupta pare să se fi mutat pe tărâmul libertăţilor fundamentale. Odată ce libertatea de asociere este limitată de politicieni, pe motiv că ei apără interesul naţional şi statul, toate celelalte libertăţi sunt în pericol, inclusiv libertatea presei”.

Semnatarii:

Toate organizaţiile membre ale Platformei Naţionale a Forumului Societăţii Civile din Parteneriatul Estic (92 organizaţii).

Alte organizaţii:

  • Amnesty International Moldova;
  • Asociaţia Reporterilor de Investigaţie şi Securitate Editorială „RISE Moldova”;
  • AO „Media Alternativa”;
  • Institutul de istorie orală din Moldova (IIOM);
  • Mold-Street.com;
  • Ambasada Drepturilor Omului.

Platforma Naţională a Forumului Societăţii Civile din Partneriatul Estic a fost creată în anul 2011 şi în acest moment are 92 de organizaţii membre, 7 dintre acestea constituind organizaţii-umbrelă pentru alte 255 de organizaţii. Misiunea Platformei este consolidarea procesului de integrare europeană şi de dezvoltare democratică a Republicii Moldova, de a contribui la procesul de advocacy şi monitorizare pentru implementarea Acordului de Asociere dintre RM-UE şi alte documente relevante ce se referă la Parteneriatul Estic şi relaţia RM-UE. Mai multe detalii despre Platformă puteţi găsi la: www.eap-csf.md.