ACTUALITATE

Decizie: Judecătorii constituţionali beneficiază de imunitate funcţională şi după expirarea mandatului

post-img

Curtea Constituţională a examinat în cadrul şedinţei de astăzi, 26 martie, sesizarea depusă încă din vara anului 2019 de fostul procuror general interimar, Dumitru Robu, prin care se solicita judecătorilor interpretarea articolului 137 din Constituţie, potrivit căruia judecătorii CC „sunt inamovibili pe durata mandatului, independenţi şi se supun numai Constituţiei”.

Mai exact, procurorul a cerut explicaţii dacă noţiunile de inamovibilitate şi independenţă permit angajarea răspunderii penale a judecătorilor Înaltei Curţi.

Potrivit ZdG, Curtea Constituţională a decis:

  1. În sensul articolului 137 din Constituţie, judecătorii Curţii Constituţionale dispun de imunitate funcţională. Fapt care presupune că judecătorii constituţionali nu pot fi traşi la răspundere juridică pentru voturile şi opiniile exprimate în exercitarea funcţiei lor.
  2. În sensul articolului 137 din Constituţie, judecătorii Curţii Constituţionale pot fi traşi la răspundere penală pentru infracţiunile comise în cazurile în care nu au legătură cu înfăptuirea justiţiei constituţionale.
  3. În sensul articolului 137 din Constituţie, pentru pornirea urmăririi penale în privinţa unui judecător al CC este necesar acordul prealabil al plenului CC.
  4. În sensul articolului 137 din Constituţie, judecătorul CC nu poate fi percheziţionat, cu excepţia cazurilor de infracţiune flagrantă, reţinut, arestat, trimis în judecată penală sau contravenţională fără încuviinţarea plenului CC.
  5. În sensul articolului 137 din Constituţie, judecătorii Curţii Constituţionale beneficiază de imunitatea funcţională pentru voturile şi opiniile exprimate şi după expirarea mandatului acestora.

Fostul procuror general interimar, a solicitat Înaltei Curţi o precizare dacă noţiunile de inamovibilitate şi independenţă nu restricţionează cu pornirea urmării penale în privinţa judecătorilor Curţii Constituţionale, în timpul exercitării mandatului şi după încetarea şi/sau ridicarea acestuia, fără încuviinţarea prealabilă a CC.

Dumitru Robu menţiona în textul sesizării că rămâne a fi incertă şi imprevizibilă procedura de urmărire penală a judecătorului constituţional, în exerciţiul funcţiei şi după încetarea şi/sau ridicarea mandatului, în special cu privire la aspectele legate de începerea urmării penale, restrângerea drepturilor legate de viaţa privată, libera circulaţie etc., precum şi de deferire a acestuia justiţiei.

Totodată, Robu a solicitat interpretarea Constituţiei dacă aceasta permite angajarea răspunderii penale a judecătorilor Curţii Constituţionale în baza Articolului 307 din Codul Penal, privind pronunţarea unei decizii contrare legii.