ACTUALITATE

Decizia Executivului pentru angajarea răspunderii asupra proiectului de modificare a Legii bugetului de stat a fost publicată în MO

post-img

Hotărârea Guvernului pentru angajarea răspunderii asupra proiectului de lege privind modificarea Legii bugetului de stat a fost publicată astăzi în Monitorul Oficial, asta deşi Guvernul nu a prezentat proiectul în faţa deputaţilor. În acelaşi număr sunt publicate toate cele patru proiecte asupra cărora cabinetul de miniştri şi-a angajat ieri răspunderea, comunică MOLDPRES.

Potrivit documentului, modificarea operată la buget prevede majorarea veniturilor cu 52,4 milioane de lei şi a cheltuielilor cu peste 1 miliard de lei. Totodată deficitul bugetar va creşte cu 1 miliard 231 milioane de lei.

Conform proiectului, cei mai mulţi bani sunt prevăzuţi pentru acordarea unei indemnizaţii unice de 700 de lei pensionarilor şi altor categorii sociale cu venituri mai mici de 3 000 de lei, majorări de salarii pentru angajaţii din sectorul medical şi majorarea Fondului de subvenţionare a agriculturii cu 100 milioane de lei.

Modificările propuse în proiect se atribuie domeniilor: protecţie socială - 489,6 milioane de lei, ocrotirii sănătăţii - 428,1 milioane de lei, serviciului de stat cu destinaţie generală - 195 milioane de lei, domeniului economic - 160,5 milioane de lei.

Deficitul bugetului public naţional va fi de aproximativ 17,5 miliarde de lei, iar Guvernul planifică să-l acopere din împrumuturi şi granturi de peste hotare şi din emisia suplimentară a valorilor mobiliare de stat.

Celelalte proiecte asupra cărora Cabinetul de miniştri şi-a asumat răspunderea ţin de majorarea salariilor medicilor şi acordarea indemnizaţiei unice persoanelor cu venituri mici.

Amintim că Curtea Constituţională a declarat deja neconstituţională o lege prin care Guvernul Chicu şi-a angajat răspunderea. Legea a fost suspendată din cauza că a fost adoptată cu încălcarea procedurii constituţionale de angajare a răspunderii Guvernului. Curtea a statuat că guvernul trebuie să prezinte proiectul în faţa Parlamentului, în cadrul unei şedinţe plenare.

După prezentarea proiectului în şedinţa plenară, începe să curgă termenul de trei zile pentru depunerea moţiunii de cenzură împotriva Guvernului. Dacă o moţiune de cenzură nu este depusă, atunci proiectul capătă caracterul  „adoptat”.
 
De menţionat că astăzi, Parlamentul nu s-a putut întruni în şedinţă, din lipsa cvorumului.