ACTUALITATE

De Ziua Armatei Române, în satul Sofia, raionul Hânceşti, a fost inaugurat Cimitirul Eroilor

Ziua Armatei Române a fost marcată şi în Republica Moldova. Ceremonii de comemorare au avut loc în Cimitirele de Onoare. Astăzi a fost reinaugurat şi sfinţit Cimitirul Eroilor din satul Sofia, raionul Hânceşti. La eveniment au participat oficiali, veterani de război şi localnici. Cei veniţi au vorbit despre vitejia şi sacrificiul de care au dat dovadă eroii români în lupta pentru reîntregirea ţării, pentru dreptate şi libertate.

De ziua Armatei Române, la Sofia a avut loc inaugurarea unei troiţe şi unei plăci comemorative dedicate celor 64 de soldaţi români care şi-au găsit somnul de veci în această localitate.

La ceremonia de comemorare a venit şi un veteran, care a luptat în rândurile Armatei Române în timpul celui de-al doilea război mondial. Cu lacrimi în ochi, Constantin Cojocari în vârstă de 102 ani, a oferit celor prezenţi o lecţie de demnitate şi a povestit cum a fost deportat după război pentru că a luptat în Armata Română.

CONSTANTIN COJOCARI, veteran de război: „Când am intrat în Armata Română la 1 aprilie, la cotul Donului se vărsa sânge românesc, lupte grele.”

MIHAI POSTOVANU, preşedintele Asociaţiei Veteranilor de Război a Armatei Române: „Şi în această zi îi comemorăm pe cei care au luptat ţară, credinţă şi neam. Noi astăzi am venit să aplecăm capul, să ne închinăm lor, cei care au luptat.”

Cimitirul Eroilor Armatei Române din localitatea Sofia a fost restaurat cu bani oferiţi de Oficiul Naţional pentru Cultul Eroilor de la Bucureşti.

Excelenţa Sa DANIEL IONIŢĂ, ambasadorul României în Republica Moldova: „Ne exprimăm astăzi recunoştinţa faţă de eroii ostaşi căzuţi pe câmpul de luptă pentru apărarea patriei şi aducem un omagiu supravieţuitorilor, veteranilor de război şi spunem că dragostea şi datoria lor faţă de ţară reprezintă exemple durabile pentru generaţia tânără.”

ANATOLIE NOSATÎI, ministrul Apărării:„În numele ministerului Apărării prezint onorul în numele celor 64 de soldaţi români înhumaţi la Sofia. Restaurarea acestui cimitir este extrem de importantă fiind o lecţie de istorie pentru generaţiile tinere, înclusiv şi pentru militari.”

Locuitorii satului Sofia spun că cimitirul este un loc cu o mare încărcătură istorică şi se bucură că a fost restaurat.

„Războiul şi trecutul istoric al strămoşilor noştri este nisipul din clepsidra timpului, datoria noastră este să-l păstrăm, să-l cunoaştem şi să le spunem un sincer multumesc.”

„Este un moment foarte emoţional şi foarte important. Să le cinstim memoria celor care au luptat pentru pământul acesta, mult pătimit.”

O slujbă de pomenire a fost oficiată şi la Cimitirul Eroilor Români din Făleşti, de Preasfinţitul Antonie, episcop de Bălţi din partea Mitropoliei Basarabiei. Şi la Soroca au fost comemoraţi ostaşii români. La eveniment a participat şi Consulul General al României la Bălţi, Petrişor Dumitrescu.

Excelenţa Sa PETRIŞOR DUMITRESCU, consulul General al României la Bălţi; „Ne aflăm astăzi la Cimitirul Eroilor din Stoicani să comemorăm cu ocazia Zilei Armatei Române eroismul soldaţilor căzuţi pe câmpul de bătălie, pentru eliberarea acestui pământ sfânt.”

PREASFINŢITUL ANTONIE, episcop de Bălţi: „Este o datorie a noastră să nu uităm jertfa lor şi să-i pomenim în rugăciunile noastre.”

Pe 25 octombrie 1944, Armata Română a eliberat de sub ocupaţia străină ultima localitate din vestul României - oraşul Carei. Militarii au vrut să dea atunci bătălia finală pentru eliberarea ţării fiind ziua de naştere a Regelui Mihai I, comandantul suprem al armatei. 25 octombrie a devenit Ziua Armatei, printr-un decret, în anul 1959.