ACTUALITATE

De trei ani, membrilor Promo-LEX le-a fost interzis accesul în regiunea transnistreană. Asociaţia vine cu o declaraţie

post-img

De trei ani Promo-LEX, organizaţia care reprezintă la Curtea Europeană cel mai mare număr de beneficiari din regiunea transnistreană, nu are acces liber în stânga Nistrului. Asociaţia vine cu o declaraţie în care reaminteşte Guvernelor Republicii Moldovei şi Rusiei despre necesitatea unor eforturi privind asigurarea condiţiilor optime pentru activitatea apărătorilor drepturilor omului în regiunea transnistreană.

La 17 aprilie 2015, KGB-ul din or. Tiraspol a dispus iniţierea urmăririi penale în privinţa membrilor Asociaţiei Promo-LEX – acestora le-a fost interzis accesul în regiune.

Au urmat numeroase apeluri ale unor organizaţii şi reţele internaţionale, care au condamnat practica de intimidare şi obstrucţionare a activităţii Asociaţiei Promo-LEX şi au cerut actorilor relevanţi intervenţia pentru asigurarea condiţiilor optime pentru activitatea Asociaţiei Promo-LEX în regiunea transnistreană a Republicii Moldova.

Guvernului Federaţiei Ruse i se cere să aplice toate mijloacele necesare de influenţă asupra administraţiei de facto din regiunea transnistreană în vederea stopării actelor de intimidare, atacurilor şi ameninţărilor asupra apărătorilor drepturilor omului din regiunea transnistreană, în special a apărătorilor Promo-LEX.

Cei de laPromo-LEX consideră că este timpul ca apărătorii drepturilor omului în Republica Moldova să beneficieze de recunoaşterea, sprijinul şi protecţia pe care o merită prin activităţile lor dedicate în spiritul promovării democraţiei şi apărării drepturilor fundamentale ale omului.

Asociaţia continuă eforturile sale în vederea rezolvării acestei probleme, însă fără suportul real al autorităţilor constituţionale, acestea nu dau nici un rezultat. În acest context, Promo-LEX solicită Guvernului Republicii Moldova precum şi Guvernului Federaţiei Ruse:

  • Îndeplinirea obligaţiilor internaţionale asumate, ca urmare a recomandărilor structurilor ONU şi APCE;
  • Investigarea sub toate aspectele a cazului de intimidare a membrilor Asociaţiei Promo-LEX;
  • Insistarea asupra includerii pe agenda şedinţelor în formatul „5+2” a chestiunii privind acţiunile KGB la adresa Asociaţiei Promo-LEX la general, dar şi asupra mediului de activitate al organizaţiilor neguvernamentale în vederea monitorizării situaţiei privind drepturile omului.