Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

De la declanşarea pandemiei, peste 800 de copii din Republica Moldova s-au îmbolnăvit din cauza noului coronavirus

De la declanşare pandemiei, peste 800 de copii din Republica Moldova s-au îmbolnăvit din cauza noului coronavirus, potrivit datelor oferite de ministerul Sănătăţii. Dintre aceştia, 67 au avut vârsta de până la un an. În prezent, peste 350 de micuţi, care au ieşit pozitiv la testul pentru COVID-19, sunt trataţi în spitalele din ţară.

De aproape trei săptămâni, Olesea Rubanovici împarte acelaşi salon de spital cu Bogdan şi Marinela, copiii ei. Toţi trei sunt izolaţi şi la ei au acces doar medicii Spitalului Clinic Municipal de Boli Contagioase pentru Copii, acolo unde micuţii se tratează de COVID-19.

OLESEA RUBANOVICI, mamă: "Foarte greu să vezi când copilul are durere. Pentru mine mai greu a fost suferinţa copilului decât virusul. Stau mai mult la geam, în încercarea de a nu pierde contactul cu ritmul obişnuit al vieţii, pe care îl văd de la distanţă şi de care le este dor. Cel mai greu a fost în această perioadă depărtarea de casă, nu pot să ies afară cu prietenii, pe bunei nu pot să-i văd".

Spitalului Clinic Municipal de Boli Contagioase pentru Copii face faţă cu greu numărului mare de internări. COVID-19 îi afectează pe micii pacienţi la fel ca pe adulţi. Virusul poate crea probleme grave în special celor care au şi alte afecţiuni, iar imunitatea le este scăzută.

OLESEA OLEVSCHI, medic infecţionist-pediatru: "Afectează toate organele, inclusiv plămânii, rinichii, inima, fac pneumonii, nefrite toxice, infecţia căilor urinare, nu se ştie cum afectează fătul".

DIANA VLAD, medic infecţionist: "În ultima perioadă avem o creştere a numărului cazurilor de îmbolnăvire şi de spitalizare. Dacă nu vom respecta regulile de bază, atunci riscăm de a ne ciocni cu un colaps cauzat de lipsa locurilor în instituţiile medicale".

Până va apărea un vaccin împotriva COVID-19, medicii îi îndeamnă pe părinţi să aibă grijă de sănătatea copiilor, să le pună măşti, să-i înveţe importanţa igienei şi să evite locurile aglomerate. 
Similare
RECOMANDĂRI