Sursa foto:imagine simbol Vizualizari:

De astăzi, au intrat în vigoare noile restricţii impuse de Guvernul de la Chişinău. Echipa TVR Moldova a aflat cum au fost respectate

De astăzi, au intrat în vigoare noile restricţii impuse de către Guvernul de la Chişinău, în lupta cu noul coronavirus. Bătrânii nu ar mai trebui să iasă din case, iar Armata Naţională, alături de poliţişti şi carabinieri, va păzi intrările în parcuri şi alte spaţii publice.

S-a anunţat că ostaşii Armatei Naţionale vor patrula alături de poliţie şi carabinieri, dar astăzi la prânz nici zare de militari care să limiteze accesul populaţiei în spaţiile publice din Chişinău. Oamenii s-au plimbat nestingheriţi prin parcuri, au făcut jogging, iar copii s-au jucat pe terenurile de joacă. Asta deşi Organizaţia Mondială a Sănătăţii avertizează că în toată lumea se accelerează răspândirea noului coronavirus.

Parcul Valea Morilor din Chişinău nu a fost astăzi pustiu, deşi oficial de azi accesul este interzis. Reporterul TVR Moldova mai bine de o oră s-a aflat în Parcul Valea Morilor, unde a surprins zeci de oameni care fie se plimbau, fie au făcut jogging şi nici un reprezentant al legii care să-i îndemne pe oameni să plece să stea în case.

Cei care ar fi trebuit să îngrădească accesul în parcuri sunt militarii. Echipa TVR Moldova nu i-a găsit la intrările în spaţiile publice, aşa cum au anunţat ieri, oficialii de la Chişinău. În schimb, serviciul de presă al Ministerului Apărării a declarat că mitralierele de pe maşinile militare au fost scoase. Asta după ce ieri, ostaşii au fost văzuţi înarmaţi pe străzile din Chişinău. Şi pe terenurile de joacă a fost astăzi aglomeraţie. Oamenii nu au ţinut cont de recomandări şi şi-au scos copiii la joacă deşi Primăria a îngrădit accesul.

Sub restricţii sunt şi staţiile PECO. Nu mai voie să vândă cafea, iar accesul trebuie făcut cu respectarea distanţei sociale. În unele benzinării echipa TVR Moldova a surprins însă cum intră mai multe persoane, fără să le pese de riscuri. Angajaţii au spus sub protecţia anonimatului că, până la amiază, nu au observat nici ei să patruleze vreun poliţist, carabinier sau militar prin zonă. În schimb, forţele de ordine s-au filmat cum informează cetăţenii despre noul coronavirus şi au plasat imaginile pe site-ul ministerului Apărării.

Şefa serviciului de presă de la IGP a declarat că forţele de ordine nu vor sta de gardă, cum se întâmplă în alte state, ci doar vor face razii, din cauza numărului mic de angajaţi.

Autorităţile au anunţat că militari şi 20 de unităţi de tehnică militară din dotarea Armatei Naţionale, împreună cu poliţiştii de patrulare au verificat  în mai multe localităţi, inclusiv Chişinău, cum se respectă măsurile de prevenire a coronavirusului.

De astăzi au intrat în vigoare şi restricţiile care vizează persoanele în etate. Cetăţenilor peste 63 de ani le este recomandat să nu iasă din casă. Ei pot cere sprijin de la Primării, rude sau cunoscuţi pentru cumpărături. Transportul public din Chişinău şi Bălţi va fi gratuit, timp de două zile.
Similare
RECOMANDĂRI