Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

De astăzi, au intrat în vigoare noile restricţii impuse de Comisia Naţională Extraordinară de Sănătate Publică

De astăzi, au intrat în vigoare noile restricţii impuse de Comisia Naţională Extraordinară de Sănătate Publică. Toţi cei care merg la teatru, cinematograf, la alt gen de spectacole, festivaluri sau cluburi de noapte, trebuie să prezinte certificatul de vaccinare, testul negativ la coronavirus sau testul la anticorpi. Administratorii sălilor de spectacol sunt nedumeriţi pentru că unele decizii ar fi neclare şi nu se îndeplinesc.

Certificatul de vaccinare, testul negativ PCR sau antigen şi cretificatul care demonstrează că aţi fost bolnav de coronavirus în ultimile 90 de zile, devin un fel de card de acces la evenimentele publice. Cei care au venit astăzi la cinematograf nu au prezentat nimic pentru că administratorii n le-au cerut nimic.

MARCEL CEBAN, administrator cinematograf: „Lucrăm cum lucram. În hotărâre este punctul 7 care aşteptăm de la autorităţi regulamentele lor până la urmă. Hotârârea s-a făcut dar nu până la capăt. Timp de câteva zile acolo va fi totul clar. Deocamdată nu se cere testul negativ sau ceritificatul de vaccinare? – Nu, vă spun aşteptăm regulamentul până la capăt”.

Spectatorii au păreri împărţite despre decizia autorităţilor.

„Eu consider că e ceva normal pentru că deja iese puţin de sub control toată situaţia care este la moment şi atât timp cât avem copii ne facem griji pentru ei. Oricum copii nu se pot vaccina, dar noi copii putem să ne protejăm. Eu sunt vaccinată am ambele doze. Astăzi va cerut cerificatul de vaccinare? – Mie nu mi s-a cerut, dar mi se pare noramal, dacă nu eşti vaccinat şi ţi se cere şi îl ai prezintă. – Dacă nu, testul negativ? – Da. – Aşa va fi în siguranţă? – Corect. Toţi angajaţii cinematografului ne prezintă test sau ne prezintă cerificat de vaccinare când noi intrăm aici? – Da sau nu. Nu deci nu cred că este ok ca şi noi să prezentăm”.

Preşedintele Uniunii Teatrale din Republica Moldova şi directorul Teatrului "Satiricus Ion Luca Caragiale" din Chişinău, Sandu Grecu, susţine că decizia CNESP este greu de realizat. El invocă şi faptul că un spectator ar plăti, in medie 100 de lei pe bilet şi cel puţin 400 de lei pentru un test. În teatre, distanţarea fizică este de doi metri, masca obligatorie la fel şi dezinfectare frecventă a sălii.

ALEXANDRU GRECU, director Teatrul Satiricus, Chişinău: „Noi niciodată nu propunem metodologia aplicării acestor legi. Noi doar emitem legi. În momentul când în mall-uri liber intri, când în piaţa centrală sunt mii, în troilebuz şi autobuz nimeni nu le cere acest document, de ce care în loc de 100 de procente permite accesul doar la 50 % în sală unde se păstrează distanţa socială, igienizarea”.

Noile restricţii au fost impuse după ce mai multe zile la rând s-a  înregistreat un număr mare de îmbolnăviri cu noul coronavirus. Ieri, a fost înregistrat un nou record. Pentru prima dată în ultimele cinci luni, avem raportate 862 de cazuri de COVID-19 şi 14 decese. Medicii ne recomandă vaccinarea, evitarea locurilor aglomerate şi respectarea măsurilor de siguranţă.
Similare
RECOMANDĂRI