Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Datele Moldelectrica arată că importul de energie electrică din Ucraina a crescut

Republica Moldova se află în prag de colaps energetic, iar Ucraina dă o mână de ajutor. Din această dimineaţă, a crescut considerabil cantitatea de energie electrică importată. Datele Moldelectrica arată că importul din Ucraina a crescut de la 15 MegaWati până la 188 MW. Experţii în energetică susţin că este o soluţie de criză, oferită Republicii Moldova de Ucraina, prin implicarea Uniunii Europene. Subiectul este unul sensibil şi de aceea a fost convocată o şedinţă a Comisiei pentru Situaţii Excepţionale cu privire la situaţia aprovizionării cu gaze naturale a Republicii Moldova.

În urma importului suplimentar de energie, dimineaţă a sporit considerabil şi consumul, chiar şi cu 100 de megawaţi. De la un consum mediu de 800 la 909 MW.

SERGIU UNGUREANU, expert în energetică: „ Republica Moldova s-a adresat către UE pentru a ajutor în sprijinul depăşirii acestei crize energetice. S-ar putea aici să existe deja o înţelegere între UE şi Ucraina ca să ajute Republica Moldova care este în totalitate dependentă de sistemul energetic ucrainean pentru că suntem conectaţi cu cele mai multe linii de sistem şi în acest caz putem privi ca un ajutor care poate dura atât timp cât nu vor avea probleme însăşi ucrainenii cu lipsa de energie Nu erau planificate aceste importuri. Asemenea lucruri se stabilesc foarte bine din timp. Ceea ce se întâmplă acum sunt măsuri şi soluţii de criză.”

 Producţia de energie electrică este dependentă de importul de gaze naturale. Republica Moldova nu a ajuns deocamdată la o înţelegere de lungă durată cu Gazprom.

SERGIU UNGUREANU, expert în energetică: „Dacă se vor opri livrările de gaz natural, mai ales în prag de sezon de încălzire, Republica Moldova va intra într-o criză energetică serioasă. Rezervele de combustibil alteranativ, în special, păcura este insuficientă. Nu va ajunge să acopere consumul necesar pentru centrale decât pe câteva zile.”

Contractul dintre MoldovaGaz şi Gazprom a expirat pe 30 septembrie, dar a fost prelungit cu încă o lună. Moldovagaz a îndemnat toţi consumatorii să facă economii. Şi Centrala de la Cuciurgan a anunţat consumatorii că, din lipsă de gaz, va micşora producţia de energie electrică, dar sunt posibile şi sistări de energie. Chişinăul este în negociere cu Moscova privind semnarea unui nou contract cu gigantul rus, dar încă nu s-a ajuns la o înţelegere.
Similare
RECOMANDĂRI