ACTUALITATE

Daniel Ioniţă: Se încearcă de unii actori politici minimizarea rolului pe care îl au statele occidentale în a ajuta R. Moldova

Nu avem intenţia de a transforma sprijinul pe care îl acordăm or îl vom acorda Republicii Moldova într-o competiţie cine a dat mai mult sau cine este cel mai bun. Constatăm, cu părere de rău, că se încearcă de către unii actori politici minimizarea rolului pe care îl au statele occidentale în a ajuta Republica Moldova, în contra-partidă cu glorificarea unor ajutoare ipotetice sau poate reale care vin sau poate vor veni din Est. Declaraţia aparţine ambasadorului României la Chişinău, Excelenţa Sa Daniel Ioniţă şi a fost făcută în cadrul emisiunii „Punctul pe AZi” de la TVR MOLDOVA.

„Spre deosebire de ceea ce au profitat să spună unele organe de presă care sunt specializate în manipulare, UE are contribuţie esenţială ce se traduce în bani concreţi, granturi, în special, ce au fost oferiţi Republicii Moldova în domenii cheie. Vorbim şi de suma de 140 de milioane şi adaosul suplimentar de 87 de milioane şi care o parte dintre ei au ajuns în Republica Moldova prin instrumentele de sprijin puse de OMS”, a spus ambasadorul României la Chişinău.

Oficialul susţine că singura armă împotriva dezinformării este adevărul. Totodată, diplomatul afirmă că este nevoie de empatie şi solidaritate în depăşirea acestei crize, în special, în ceea ce vizează relaţia Republica Moldova – România.

„Situaţia actuală cauzată de COVID-19 este una serioasă şi pentru a fi rezolvată este nevoie de empatie şi solidaritate, altfel nu vom putea reuşi. Credem că atunci când putem să ajutăm trebuie să o facem. Nu suntem la un concurs de frumuseţe, cum încearcă unii politicieni să transforme această situaţie din păcate. Dacă vreţi îmi dau jos pălăria de ambasador şi vorbesc ca simplu cetăţean - eu cred că mai multă empatie faţă de vecini, faţă de aproapele tău, faţă de cel care vorbeşte aceeaşi limbă cu tine şi faţă de acel care simte la fel ca tine cred că ar fi necesar în orice fel de situaţie. În pofida acestei situaţii noi continuăm să lucrăm şi urmărim atent toate declaraţiile care se fac de politicieni”, a menţionat ambasadorul României la Chişinău.

Oficialul s-a referit şi la ajutorul pe care l-a acordat România Republicii Moldova.

„A fost aprobat exportul în Republica Moldova pentru diferite medicamente, s-a asigurat repatrierea cetăţenilor Republicii Moldova din Emiratele Arabe, toate aceste eforturi vin în completarea unor acţiuni mai ample depuse de România în contextul pandemiei de a permite tranzitul şi repatrierea în deplină siguranţă a cetăţenilor, MAE al României a facilitat tranzitul pe teritoriul României a câtorva sute de cetăţeni ai Republicii Moldova, mii de cetăţeni au tranzitat teritoriul de tranzit pe culoarele de tranzit, a fost facilitat tranzitul de mărfuri către teritoriul Republicii Moldova. Avem o cooperare la nivel sectorial cu autorităţile locale şi mediul de afaceri privind lansarea unor iniţiative de sprijin reciproc pe timpul pandemiei. Sunt convins că astfel de gesturi sunt mult mai multe: donaţia municipiului Iaşi pentru Primăria Chişinău, iniţiativa unui judecător din Cluj în confecţionarea vizierelor, etc.”, a menţionat Daniel Ioniţă.

Oficialul a spus că şi România a beneficiat de sprijinul MAEIE de la Chişinău şi a altor instiuţii din Republica Moldova care au facilitat tranzitul cetăţenilor români spre România sau accesul acestora în Republica Moldova.

„România a susţinut în permanenţă şi a exprimat apreciere pentru pachetele de sprijin ce au fost oferite de către UE pentru statele din Parteneriatul Estic, pachete de sprijin ce vizează gestionarea pandemiei. Încercăm să avem întotdeauna grijă faţă de cei cu care împărtăşim aceeaşi cultură, aceeaşi tradiţie, cu care vorbim aceeaşi limbă”, a precizat oficialul.