Daniel Ioniţă: Angajamentele pe care le are, R. Moldova şi le-a asumat, nu au fost impuse de Bruxelles
Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Daniel Ioniţă: Angajamentele pe care le are, R. Moldova şi le-a asumat, nu au fost impuse de Bruxelles

Ambasadorul României în Republica Moldova, Daniel Ioniţă, este de părere că, pentru ca Moldova să valorifice la maxim suportul oferit de partenerii externi, trebuie să respecte mai multe angajamente, „nu care, cum spune cineva, sunt impuse de Bruxelles”. Aceste angajamente sunt scrise în acordurile pe care Moldova le-a semnat şi în angajamentele pe care şi le-a asumat faţă de Bruxelles, precum Acordul de Asociere şi Acordul de Liber Schimb cu Uniunea Europeană. Aceste acorduri au fost negociate şi conţin sute de pagini care au fost semnate şi asumate de Republica Moldova. Declaraţiile au fost făcute în cadrul interviurilor tematice realizate cu ambasadori ai statelor membre ale UE, în cadrul Zilelor Europei, notează IPN.

Potrivit ambasadorului român, Republicii Moldova i-a fost acordată şi asistenţă directă de către Uniunea Europeană în baza unor condiţionalităţi care vizează, în esenţă, angajamentele de natură politică care au apărut atunci când la Bruxelles s-au constatat că există la Chişinău derapaje. „Aceste condiţionalităţi trebuie văzute ca nişte sfaturi care vin din partea unor prieteni sinceri care te ajută nu numai atunci când eşti în nevoie, dar şi atunci când simte că te-ai abătut cumva de la calea pe care tu ţi-ai asumat-o”.

Daniel Ioniţă consideră că angajamentele ţării, nu reprezintă altceva decât „o reflecţie birocratică” a aşteptărilor pe care le au cetăţenii Republicii Moldova, ca şi cetăţenii oricărui alt stat democratic de la guvernanţii lor. Aceste aşteptări vizează statul de drept, o justiţie independentă eliberată de orice fel de dependenţă politică, o mass-media independentă. „E nevoie de un Cod al Audiovizualului care să fie implementat, e nevoie ca autorităţile de la Chişinău să facă ceea ce au promis de nenumărate ori propriilor cetăţeni, să facă paşi înainte pentru a recupera furtul miliardului, care reprezintă o povară financiară uriaşă. Care dumneavoastră, cetăţenilor Republicii Moldova, v-a fost pusă în spate prin impozitele pe care trebuie să le achitaţi”, spune diplomatul.

În altă ordine de idei, ambasadorul României a remarcat că, în contextul crizei pandemieid e COVID-19, ca şi în orice criză, există unii care vor să profite de pe urma consecinţelor şi alţii care cu adevărat cred că doar împreună se poate de ieşit din această criză. „O astfel de criză este o hârtie de turnesol prin care testăm caracterele şi doar caracterele puternice cu siguranţă vor fi cele care vor reuşi şi cele care vor supravieţui şi care vor conta pe termen mediu şi lung”.

Daniel Ioniţă declară că România a fost, este şi va fi mereu alături de cetăţeni Republicii Moldova. România susţine parcursul european al Republicii Moldova, iar recent a avut loc aniversarea a zecea de la semnarea Parteneriatului strategic dintre România şi Republica Moldova, care are ca substanţă exact parcursul european. Pe de altă parte, România susţine cetăţenii Republicii Moldova prin asistenţa acordată, în special când aceşti cetăţeni au nevoie. România, alături de alte state membre ale UE, s-au declarat şi au fost solidare cu cetăţenii Republicii Moldova, au fost acordate nu doar ajutoare financiare, fonduri, dar au fost făcute şi gesturi efective.

Ambasadorul român spune că, în Republica Moldova, România a trimis, în vârful pandemiei, o echipă de 52 de persoane, dintre care 41 au fost medici şi asistenţi medicali, civili şi militari care au venit pe bază de voluntariat pentru a acorda asistenţă umanitară cetăţenilor Republicii Moldova. Ei au fost repartizaţi la Cahul, Bălţi şi Chişinău şi au lucrat împreună cu colegii lor din Moldova pentru a salva vieţi. România a donat şi echipamente medicale şi medicamente în valoare de 3,5 milioane de euro. România nu a pus niciun fel de condiţie acestei asistenţe, ci doar ca aceasta să ajungă la cetăţenii Republicii Moldova. Pe lângă echipamente medicale de protecţie au fost donate mii de cutii de medicamente importante în lupta cu pandemia şi materiale pentru dezinfectarea suprafeţelor.

„Sperăm că aceste echipamente îi vor ajuta pe medicii din toate spitalele Republicii Moldova să se protejeze pe ei, pentru că noi ştim: dacă medicii sunt sănătoşi, cu siguranţă şi noi vom avea şansa să fim sănătoşi şi gradul nostru de încredere creşte şi speranţa noastră într-o viaţă mai bună şi de ce nu, mai normală”, a mai spus Daniel Ioniţă.

Similare
RECOMANDĂRI