ACTUALITATE

Daniel Ioniţă: Alegerile prezidenţiale din R. Moldova trebuie să se desfăşoare în conformitate cu standardele internaţionale, iar concurenţii electorali să beneficieze de aceeaşi platformă democratică

Alegerile prezidenţiale din toamna anului curent ce se vor desfăşura în R. Moldova trebuie să fie unele corecte, astfel încât cetăţeanul să aibă dreptul de a vota liber, iar toţi concurenţii electorali să beneficieze de aceeaşi platformă democratică. Opinia a fost exprimată de către ambasadorul României la Chişinău, Excelenţa Sa, Daniel Ioniţă, în cadrul emisiunii „Punctul pe AZi” de la TVR MOLDOVA.

„Toate alegerile sunt importante, cetăţeanul este stăpânul, poporul este purtător de suveranitate şi această suveranitate ţi-o exerciţi pe cicluri electorale, alegând pe cei care crezi tu că te reprezintă cel mai bine sau crezi tu că reprezintă cel mai bine interesele ţării tale. Cu toţii sperăm să avem un proces electoral corect, transparent, care se desfăşoară în deplină conformitate cu standardele internaţionale, la care şi R. Moldova este parte, proces electoral care să fie organizat în conformitate, inclusiv, cu recomandările Comisiei de la Veneţia. R. Moldova, periodic, solicită diverse opinii factorilor internaţionali, dar, nu întotdeauna, R. Moldova şi le implementează aceste opinii, astfel creează, inclusiv, un sentiment de frustare din partea experţilor intenaţionali”, a spus oficialul.

Dimplomatul susţine că şi procesul electoral concurenţii electorali trebuie trataţi egal, fiind puşi pe acelaşi picior de egal. „Ne dorim ca cetăţeanul să aibă dreptul de a vota liber, ca toţi concurenţii electorali să beneficieze de aceeaşi platformă democratică, de acelaşi teren, să alerge pe acelaşi teren, nu pe unii să îi pui să alerge la vale, iar pe alţii să îi susţii din umbră cu resurse financiare nedeclarate, pe alţii să îi pui să urce un munte”, a precizat Daniel Ioniţă.

Ambasadorul României la Chişinău susţine că un proces de vot însoţit de încălcări ar însemna şi o distanţare a relaţiilor cu partenerii externi. „Am primit şi eu semnale, ca şi alţi ambasadori, din partea ONG-urilor, din partea mass-media, sunt declaraţiile unor politicieni de care trebuie ţinut cont. Ce ar însemna dacă comunitatea internaţională nu ar recunoaşte valabilitatea acestor alegerilor? Avem o situaţie nu foarte departe de noi, în Belarus. Nu cred că în R. Moldova se va repeta scenariul din Belarus. Acolo, alegerile nu au fost recunoscute la nivelul UE, înseamnă că cooperarea va îngheţa cu toate consecinţele ce decurg”, a spus oficialul.

Totodată, diplomatul este de părere că unele ţări ar putea impune anumite restricţii, în contextul evoluţiei pandemiei, iar o situaţie mai clară în privinţa deschiderii secţiilor de vot în diasporă am putea să o avem aproape de primul tur de scrutin. „Cu toţii suntem pe un teren nisipos, tre să ţinem cont de riscul global, evoluţia pandemiei. Sunt unele ţări ce posibil pot impune condiţii sau chiar restricţii, acum nu poţi şti ce va fi la momentul respectiv, situaţia de sănătate va fi evaluată de fiece stat în parte cu circa 2 săptămâni înainte”, a opinat ambasadorul României la Chişinău.