Dacian Cioloş, iniţiatorul unei declaraţii comune prin care Parlamentul European îl desemnează pe Aleksandr Lukashenko „persona non grata” şi solicită noi alegeri libere
Sursa foto:Caleaeuropeana.ro Vizualizari:

Dacian Cioloş, iniţiatorul unei declaraţii comune prin care Parlamentul European îl desemnează pe Aleksandr Lukashenko „persona non grata” şi solicită noi alegeri libere

Într-o declaraţie comună iniţiată de Dacian Cioloş, preşedintele grupului Renew Europe din Parlamentul European (PE), liderii politici din PPE, S&D, Verzi/ EFA şi ECR îşi unesc forţele pentru a face apel la organizarea de noi alegeri libere în Belarus şi condamnă puternic violenţa şi tortura comise împotriva protestatarilor paşnici de regimul lui Aleksandr Lukashenko.

Aplaudăm poporul belarus pentru curajul şi determinarea lui şi susţinem cu tărie dorinţa de schimbare democratică şi libertate. Alegerile prezidenţiale din 9 august nu au fost nici libere, nici corecte, iar rapoartele credibile indică o victorie a Svetlanei Tikhanovskaya. Prin urmare, nu-l recunoaştem pe Alexander Lukashenko drept preşedintele reales al Belarusului şi îl considerăm persona non grata în Uniunea Europeană. Ne alăturăm poporului belarus în cererea lor de alegeri noi şi libere, sub supravegherea observatorilor independenţi”, precizează liderii grupurilor politice din Parlamentul European, notează caleaeuropeana.ro.

Parlamentul European condamnă „cu tărie arestările şi actele îngrozitoare de violenţă şi tortură comise împotriva protestatarilor paşnici” şi solicită „o investigaţie completă a acestor crime, care nu pot rămâne nepedepsite”. 

De la începutul protestelor ample, duminica trecută, două persoane au fost ucise şi alte 6000 arestate în ciocnirile violente dintre forţele de ordine de la Minsk şi manifestanţi.

De asemenea, liderii politici din PE condamnă „cu fermitate suprimarea internetului şi a mass-media, blocajele rutiere şi intimidarea jurnaliştilor pentru a opri fluxul de informaţii despre situaţia din ţară” şi „solicită eliberarea imediată a tuturor celor reţinuţi în mod arbitrar şi a deţinuţilor politici care au fost reţinuţi înainte şi în timpul campaniei electorale”.

Parlamentul salută decizia miniştrilor afacerilor externe ale UE „de a-i pune pe lista neagră pe toţi cei responsabili de violenţă şi alegerile prezidenţiale false” şi solicită ca lista de sancţiuni să fie întocmită „cât mai curând posibil, astfel încât persoanelor care au comis aceste infracţiuni să li se interzică vizitarea UE, iar activele lor să fie îngheţate”.

În plus, liderii grupurilor politice de la Bruxelles consideră că Uniunea Europeană „poate şi trebuie să facă mai mult pentru a promova cauza democraţiei şi a libertăţii în Belarus, inclusiv prin întărirea asistenţei către societatea civilă din Belarus şi încetarea imediată a oricărui sprijin financiar pentru guvern şi proiectele controlate de stat”. În acest sens, ei sugerează  relansarea programelor de asistenţă UE specifice pentru a ajuta persoanele reprimate din Belarus şi familiile acestora.

Totodată, PE consideră că UE ar trebui să pregătească o revizuire cuprinzătoare a politicii sale faţă de Belarus, ţinând cont de diferite scenarii şi evoluţii din ţară, care include, de asemenea, un rol substanţial crescut pentru UE din punct de vedere politic, tehnic şi financiar.

Nu în ultimul rând, liderii de la Bruxelles solicită Federaţiei Ruse „să se abţină de la orice ingerinţă, ascunsă sau făţişă, în Belarus, în urma alegerilor” şi invită instituţiile UE şi statele membre „să contracareze cu atenţie orice acţiune rusească în acest sens”.

Amintim că, duminică, puterea de la Kremlin a transmis că este pregătită să acorde ajutor militar preşedintelui Aleksandr Lukashenko dacă va fi necesar, în baza unui pact militar colectiv. 

Îm acest context, liderii grupurilor politice din PE reiterează solicitarea lor către UE de a susţine „o tranziţie paşnică a puterii” şi de a se implica „într-un dialog cu opoziţia şi cu societatea civilă din Belarus, în vederea lansării unui nou proces electoral, sub supravegherea unei noi Comisii electorale, un organism de încredere de toate părţile”.

„Belarusul are dreptul de a-şi alege proprii reprezentanţi politici”, se precizează în declaraţia comună. 

Similare
RECOMANDĂRI