Curtea Constituţională a respins sesizarea lui Igor Dodon cu cu privire la modificările aduse CSM-ului
Vizualizari:

Curtea Constituţională a respins sesizarea lui Igor Dodon cu cu privire la modificările aduse CSM-ului

Sesizarea preşedintelui Republicii Moldova, prin care a controlul constituţionalităţii legii din 20 decembrie 2019 pentru modificarea Legii cu privire la Consiliul Superior al Magistraturii, a fost respinsă ca fiind inadmisibilă.

Curtea Constituţională a fost solicitată să spună dacă:

-       este necesar votul majorităţii calificate în Legislativ pentru alegerea membrilor CSM din rândul profesorilor de drept.

-       suportă caracter constituţional instituirea obligaţiei alegerii preşedintelui CSM exclusiv din rândul membrilor judecători ai Consiliului.

-       este constituţional mecanismul alegerii în calitate de membru al CSM a judecătorilor cu vechime în funcţia de judecător de cel puţn trei ani lucraţi, dar care nu au fost numiţi până la atingerea plafonului de vârstă

-       existenţa sancţiunilor disciplinare în ultimii trei ani constituie o condiţie discriminatorie pentru a candida la funcţia de membru al Consiliului.

Amintim că legea a fost votată la sfârşitul lunii decembrie. Potrivit modificărilor numărul membrilor CSM urmează a fi majorat de la 12 la 15:  doi membri de drept titulari din rândul profesorilor, care vor fi aleşi de către Comisia juridica, precum şi cu un membru din rândul judecătorilor, acesta urmând să fie ales de către Adunarea generală a judecătorilor.

Similare
RECOMANDĂRI