Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Curtea Constituţională a decis că hotărârile ei sunt definitive şi nu pot fi atacate în altă instanţă

Destituirea lui Vladimir Ţurcanu din funcţia de preşedinte al Curţii Constituţionale şi numirea Domnicăi Manole în locul lui, nu pot fi examinate de nicio instanţă judecătorească. Înalta Curte a decis, astăzi, că hotărârile ei sunt definitive şi nu pot fi atacate în altă instanţă. În plus, votul secret prin care membrii Curţii îşi aleg preşedintele nu poate fi pus la îndoială de o altă instituţie juridică.

Potrivit deciziei luate de magistraţii Curţii, cererea de chemare în judecată depusă de Vladimir Ţurcanu pentru anularea hotărârii Inaltei Instanţe privind destituirea lui, nu poate fi examinată.

„Judecătorii curţii Constituţionale îşi aleg preşedintele prin vot secret. Competenţa CC de a alege sau de a destitui preşedintele curţii ţine de autonomia sa funcţională care decurge din garanţiile constituţionale ale independenţei acesteia. Alegerea preşedintelui curţii denotă caracterul suveran al CC.. Curtea a reţinut că nicio altă autoritate a statului inclusiv instanţele de judecată nu se pot substitui votului secret exprimat de judecătorii constituţionali atunci când îşi aleg preşedintele”,a spus DOMNICA MANOLE, preşedintele Curţii Constituţionale.

Curtea a mai emis o hotărâre prin care a stipulat că şi alte decizii emise de această instituţie nu pot fi atacate, ele având caracter definitiv. Implicarea unei altei instanţe în activitatea Curţii ar submina rolul ei de apărarea a Constituţiei, spun magistraţii.

„Noţiunea de hotărâre este una generală şi cuprinde toate timpurile de acte ale curţii- hotărâre, decizie, aviz – indiferent de denumirea lor actele respective sunt definitive şi nu pot fi atacate. Actele pronunţat în competenţele exclusive ale Curţii nu pot fi suspuse cenzurii nici sub aspectul constituţionalităţii nici în privinţa legalităţii nici o autoritate publică fie ea şi o instanţă de judecată în procedura contenciosului administrativ. Constituţia nu împuterniceşte o alte instituţii publice  să examineze hotărâre a CC şi să o considere neconstituţională”, a spus DOMNICA MANOLE, preşedintele Curţii Constituţionale.

Vladimir Ţurcanu a depus la Judecătoria Chişinău, sediul Râşcani, o acţiune în contencios administrativ împotriva deciziei Curţii Constituţionale privind destituirea sa.
Similare
RECOMANDĂRI