ACTUALITATE

Cunoaşte-ţi Parlamentul: 24 de elevi, împărţiţi în patru echipe, şi-au testat cunoştinţele legate de procesul legislativ

post-img

 24 de elevi din Ungheni, Criuleni, Hânceşti şi Chişinău şi-au testat cunoştinţele legate de procesul legislativ în cadrul jocului intelectual ”Cunoaşte-ţi Parlamentul”. Învingătorii au fost felicitaţi şi premiaţi de către Preşedintele Parlamentului Andrian Candu.

”Felicitări pentru participarea voastră la primul proiect de acest gen organizat de Parlament, care va fi parte, începând de anul viitor, a unui bloc educativ mai amplu, pentru tineri, legat de procesele politice. Sper ca, din 2019, emoţiile pe care le-aţi trăit voi astăzi să le aibă cât mai mulţi tineri din Republica Moldova, iar elevii din mai multe licee şi şcoli vor participa la evenimentele organizate de Parlament”, a menţionat Preşedintele Parlamentului. 

Împărţiţi în 4 echipe, tinerii au răspuns la o serie de întrebări despre istoricul şi activitatea Legislativului, parcurgând un traseu stabilit de organizatori. Muzeul Parlamentului, biblioteca, sala pentru conferinţe de presă şi sala Europei au întâlnit participanţii la concurs cu o probă intelectuală, fiind puse la încercare atât cunoştinţele tinerilor, cât şi abilităţile de lucru în echipă. Echipele au avut acces dintr-o sală în alta numai după ce au găsit parola care să-i conducă mai departe, răspunzând corect la toate întrebările pregătite de organizatori. Proba finală a concursului s-a desfăşurat în sala de şedinţe plenare.

Cele 4 echipe selectate de Parlament sunt învingătorii seriei de jocuri intelectuale „Ce? Unde? Când?” cu tematică electorală. Este vorba de echipa Liceului Teoretic “Vasile Alecsandri” din Ungheni, echipa Liceului Teoretic “Boris Dînga” din Criuleni, echipa Liceului Teoretic “Mihail Sadoveanu” din Hânceşti şi echipa Liceului Teoretic Republican “Aristotel” din Chişinău. 

Jocul intelectual ”Cunoaşte-ţi Parlamentul” s-a desfăşurat în cadrul campaniei de promovare a educaţiei pentru drepturile omului şi cetăţeniei democratice, organizată în contextul marcării a 70 de ani de la adoptarea Declaraţiei Universale a Drepturilor Omului. Evenimentul a fost organizat în parteneriat cu Clubul Moldovenesc de Jocuri Intelectuale. 

Potrivit unui comunicat al Parlamentului, la această oră, la iniţiativa Preşedintelui Parlamentului Andrian Candu, este în proces de elaborare un proiect naţional de educaţie civică. Programul, care urmează să fie lansat anul viitor, va include sesiuni interactive de lucru, popularizarea instrumentelor de implicare a oamenilor în procesul decizional, precum şi seturi informative, proiecte, care, după avizul Ministerului Educaţiei, Culturii şi Cercetării, vor fi distribuite în şcoli ca suport pentru orele de educaţie civică.