ACTUALITATE

Cum vor recupera bugetarii zilele libere din perioada stării de urgenţă. Guvernul a stabilit un grafic de lucru de la 1 iulie

post-img

Guvernul, întrunit astăzi în şedinţă, a stabilit modul de recuperare a zilelor declarate libere în starea de urgenţă de către Comisia pentru Situaţii Excepţionale a Republicii Moldova. Astfel, bugetarii vor trebui să lucreze 12 zile de sâmbătă, cu regim special de muncă.

Potrivit Moldpres, pentru recuperarea a 12 zile declarate libere se stabilesc următoarele zile lucrătoare pe parcursul anului 2020: 13 iunie, 27 iunie, 4 iulie, 18 iulie, 1 august, 15 august, 5 septembrie, 19 septembrie, 3 octombrie, 17 octombrie, 31 octombrie şi 14 noiembrie. În aceste zile, activitatea salariaţilor cu durata normală a timpului de muncă se va organiza după următorul regim de muncă: de la 8.00 până la 16.30, cu pauza de masă de la 12.00 până la 12.30.

Orele de lucru echivalente cu alte zece zile libere vor fi recuperate, începând cu 1 iulie 2020, prin majorarea, în zilele de luni până vineri, a timpului zilnic de muncă cu o oră şi reducerea pauzei de masă cu 30 de minute. În zilele de luni până vineri, regimul zilnic de muncă se stabileşte: de la ora 8.00 până la 17.30, cu pauza de masă de la 12.30 până la 13.00 - în instituţiile/autorităţile publice din subordinea Guvernului pentru salariaţii cu durata normală a timpului de muncă; de către conducătorul entităţii pentru alte instituţii şi autorităţi publice.

Evidenţa zilelor/orelor necesare de recuperat se va ţine de către angajator în mod individual, pe fiecare salariat, inclusiv pe salariaţii care în perioada următoare vor solicita concediu de odihnă anual, concediu paternal sau concediu neplătit sau vor avea raporturile de muncă/serviciu suspendate, inclusiv pe motiv de boală sau traumatism, până la recuperarea deplină a zilelor declarate libere.

Aceste prevederi nu se aplică salariaţilor care, în perioadele 30 martie–3 aprilie, 7 aprilie–17 aprilie, 21 aprilie–24 aprilie şi 27 aprilie– 30 aprilie 2020 au activat în baza dispoziţiilor Comisiei pentru Situaţii Excepţionale; nu se aflau în raporturi de muncă cu unitatea în cauză; aveau suspendate contractele individuale de muncă/raporturile de serviciu; s-au aflat în concediu medical, concediu paternal, concediu de odihnă anual, concediu neplătit; au activat la decizia angajatorului (la distanţă sau cu prezenţa în oficiu).

În perioada 17 martie – 15 mai, cât în R. Moldova a fost declarată stare de urgenţă, cauzată de necesitatea prevenirii şi combaterii coronavirsului de tip nou COVID-19, Comisia pentru Situaţii Excepţionale din Republica Moldova a dispus vacanţe forţate pentru mai multe categorii de bugetari. Per total, aceştia au stat acasă între 30 martie şi 30 aprilie. Angajaţii şi-au primit salariile, cu condiţia recuperării ulterioare a acestor zile de muncă.