Cum comentează Igor Dodon votul PSRM-ului pentru anularea votului mixt, deşi tot ei l-au votat în 2017, împreună cu PD
Sursa foto:rlive.md Vizualizari:

Cum comentează Igor Dodon votul PSRM-ului pentru anularea votului mixt, deşi tot ei l-au votat în 2017, împreună cu PD

Preşedintele Republicii Moldova, care se intitulează şi liderul neformal al Partidului Socialiştrilor, Igor Dodon, susţine că nu vede o problemă în faptul că PSRM a votat în 2017, împreună cu PD, sistemul de vot mixt, iar acum, a votat împreună cu PAS şi PPDA abrogarea acestuia. Mai mult, Igor Dodon crede în continuare că votul mixt este unul bun pentru R. Moldova, însă „poate nu în aceste condiţii”.

„Nu văd nicio problemă în acest sens. Noi, atunci când am format majoritatea parlamentară, au fost unele propuneri şi condiţii din partea celor din blocul ACUM. Atunci când formezi un parteneriat iei în calcul doleanţele şi propunerile partenerilor”, a declarat Igor Dodon, întrebat cum comentează votul socialiştilor pentru abrogarea sistemului mixt, care tot ei, cu doi ani în urmă au votat pentru acest sistem.

Igor Dodon a dat de înţeles că atât el, cât şi PSRM, crede în continuare că acest sistem de vot este unul bun pentru Republica Moldova, însă asta a fost una din condiţiile înaintate de ACUM, pentru formarea unei majorităţi parlamentare.

„Da, noi considerăm în continuare că votul mixt, pe care l-am propus încă din 2011 la Congresul PSRM, este unul bun pentru Republica Moldova, poate nu în aceste condiţii, poate trebuie să eliberăm statul din captivitate definitiv. Dar atunci când creezi o majoritate parlamentară, când creezi un parteneriat, iar partenerul insistă pe anumite lucruri, de ce nu? Şi noi am insistat pe unele lucruri şi le-au acceptat. Spre exemplu noi am cerut întoarcerea competenţelor preşedintelui şi ele au fost susţinute de către cei din blocul ACUM”, a declarat Dodon.

TVR MOLDOVA aminşteşte că la 20 iulie 2017, sistemul electoral mixt a fost adoptat în lectură finală cu votul a 74 de deputaţi, inclusiv cei din PD şi PSRM.

Totodată, acum câteva zile, la 10 iunie 2019, deputaţii PAS, PPDA şi cei din PSRM au votat în prima lectură abrogarea acestui sistem de vot

Similare
RECOMANDĂRI