ACTUALITATE

Criza energetică: Solidaritatea UE în raport cu R. Moldova ar putea influenţa poziţia Federaţiei Ruse, analist politic

post-img

R. Moldova se confruntă cu o situaţie de presiune şi de şantaj politic din partea Federaţiei Ruse. De această opinie este analistul politic, directorul Institutului European de Studii Politice, Viorel Cibotaru. El a declarat, în cadrul emisiunii „Punctul pe AZi”, de la TVR MOLDOVA, că această criză energetică a apropiat şi mai mult R. Moldova de UE. Viorel Cibotaru s-a referit, în context, şi la cele 60 de milioane de euro oferite R. Moldova de către UE în contextul depăşirii crizei energetice.

„Acest ajutor generos şi solid trebuie, în primul rând, să contribuie la soluţionarea acestei crize pentru consumatorii din R. Moldova. S-a terminat cu panica că nu va fi gaz. Acest act de solidaritate a UE şi această viziune extrem de rapidă şi reactivă a Bruxelles-ului, fără îndoială, va influenţa şi poziţia Federaţiei Ruse. Dacă Rusia, într-adevăr, doreşte să limiteze marja de manevră a actualei guvernări cred că a obţinut efectul invers şi R. Moldova doar încă şi-a aprofundat şi şi-a cizelat relaţiile sale cu UE, a primit un argument destul de forte pentru partea celor cetăţeni mai sceptici în capabilităţile UE de a sprijini R. Moldova în parcursul de dezvoltare şi astăzi avem o situaţie cu totul alta, inclusiv şi în capacitatea noastră de a merge înainte în reformele anunţate fără ca să ne temem ce vor crede sau ce vor spune în Kremlin. Este evident că o parte din aceşti bani ar trebui să fie redirecţionaţi spre schimbarea radicală a acestei situaţii, spre implementarea pachetului III energetic, să-şi diversifice infrastructura, să modifice piaţa, admiterea mai multor jucători, furnizori şi de crearea unor spaţii dde păstrare a gazului sau contractarea acestora din altă parte. Asta înseamnă o schimbare strategică – diversificarea surselor energetice pentru R. Moldova şi este o siguranţă şi o stabilitate pentru consumatorii că vor primi acest produs constant şi la un preţ  aşteptabil din punctul de vedere al veniturilor”, a menţionat Viorel Cibotaru.  

El este de părere că Federaţia Rusă a încercat pe parcursul anilor să loializeze conducerile de la Chişinău, inclusiv, utilizând preţul la gaz drept o manevră în acest sens.  

„(n.r. Anterior) Rusia mergea întâmpinare, fără, evident cereri politice exagerate, dar, totodată, îi loializa pe toţi guvernanţii până acum în măsură să renunţe la planurile de reformare şi planurile de europenizare. Exact acelaşi discurs se impune şi acum. Cred că Rusia nu şi-a modificat poziţia sa strategică geo-politică şi aşteptările ei e să nu se schimbe  statu-quo-ul, R. Moldova să nu insiste la retragerea trupelor Federaţiei Ruse. În mod ideal, Rusia şi-ar dori cofederalizarea R. Moldova, permanent când se ajunge la etapele de vârf de a avea o soluţie pentru soluţionarea conflictului transnistrean, întotdeauna se invocau trei elemente: controlul Tiraspolului asupra deciziilor politice luate în Chişinău prin prezenţa politică în Parlamentul R. Moldova şi aceasta cel mai uşor se face şi aşa numita federalizare a R. Moldova; prezenţa trupelor Federaţiei Ruse pe un termen stabilit şi mereu era invocat termenul de 20 de ani, dar se subînţelege că poate fi permanent extins acest termen şi neacceptarea aderării R. Moldova la UE sau la NATO. Aceste trei condiţii de bază nu s-au schimbat şi nu cred că se vor schimba atât timp cât există actuala conjunctură politică în Rusia şi aceste lucruri se subînţeleg în elementele acestei situaţii sau în ansamblu. Cred că Federaţia Rusă vroia, încă o dată, să reitereze aceste momente, intenţionat le-au pus în discuţie nu pentru a obţine un rezultat imediat, dar pentru a crea un fundal pentru ulterioare discuţii cu privire la soluţionarea conflicutului transnistrean, retragerea trupelor Federaţiei Ruse, relaţiilor R. Moldova vis-a-vis de politicele europene, în ce măsură putem să ne solidarizăm cu politica de apărare şi cu politica externă a UE, nemaivorbind şi de alţi paşi care, în viziunea administraţiei de la Moscova, poate fi calificată ca o îndepărtare a R. Moldova de sfera intereselor Rusiei. Din acest considerent ei au încercat să facă o testare a actualei guvernări la o un nivel mai superior, la nivelul gazelor. Sper foarte mult că guvernarea a trecut cu brio, şi din punct de vedere profesional şi din punct de vedere al moralităţii şi din punct de vedere a intereselor profunde a R. Moldova şi a conjuncturii internaţionale”, a opinat Viorel Cibotaru.  

Prezent în cadrul aceleaşi emisiuni, expertul economic Viorel Gârbu, a menţionat că preţul la gazele naturale ar urma să fie majorat, acest lucru fiind inevitabil, având în vedere tendinţele de pe pieţele internaţionale.  

„Evoluţiile pe piaţa gazelor naturale sunt imprevizibile. Pe perioada sezonului rece problema va continua, este o situaţie într-adevăr nu tocmai bună, în ansamblu economia mondială este bulversată de aceste tempouri diferite de ieşire de ceea ce a fost în perioada anterioară, cred că pe perioada rece vom atesta la aceste evoluţii, în plus piaţa gazelor naturale este una destul de specifică, rigidă”, a spus Viorel Gârbu.  

Expertul economic s-a referit şi cele 60 de milioane de euro oferite de către UE în contextul depăşirii crizei energetice.

„Este un ajutor nerambursabil oferit R. Moldova pe care Guvernul îl poate folosi în vederea folosirii unor politici sociale. Aceşti bani ne oferă o anumită speranţă că Executivul va avea capacitatea să facă faţă provocărilor pe care are, să le soluţioneze, să le depăşească în perioada următoare. Domeniul la care trebuie să lucreze mai mult autorităţile este să compenseze această creştere masivă a costurilor resurselor energetice nu doar pentru păturile social-vulnerabile, dar trebuie văzut impactul şi asupra economiei naţionale”, a menţionat Viorel Gârbu.