Criza COVID-19 va întări Europa, crede şefa Comisiei Europene
Vizualizari:

Criza COVID-19 va întări Europa, crede şefa Comisiei Europene

Şefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, este de părere că Uniunea Europeană se va întări după epidemia de COVID-19, în ciuda îndoielilor actuale privind solidaritatea celor 27 de ţări membre, transmite Agerpres.

'Sunt convinsă că Europa va ieşi mai puternică din această criză', a declarat ea vineri postului francez de radio Europe E1. Uniunea Europeană va lua după Paşte (catolic/protestant - n. red.), pe 13 aprilie, o decizie privind eventuala redeschidere a frontierelor externe, a anunţat şefa executivului european.

Ea a afirmat că înţelege semnalul de alarmă tras de unul din predecesorii săi, francezul Jacques Delors, care considera că lipsa de solidaritate între europeni este un pericol mortal pentru UE. 'Pericolul este mare, dar un alt mare francez, Jean Monnet, a spus că 'Europa se căleşte în crize'. Îmi place fraza asta, cred că e un adevăr', a spus von der Leyen, care a vorbit în franceză. 'S-a prevestit adesea moartea Europei (...) Astăzi suntem încă aici (...) Am ieşit întotdeauna cu bine din crize', a continuat ea.

Cele 27 de ţări din Uniunea Europeană nu vor putea funcţiona 'autarhic' şi nu vor învinge virusul separat, ci numai prin colaborare, care 'poate că nu funcţionează întotdeauna perfect, dar e mai bine decât fiecare pentru el', a insistat von der Leyen. Ea a recunoscut că la începutul crizei 'anumite state membre s-au gândit doar la problemele lor' şi a dezaprobat închiderea frontierelor interne din UE sau interdicţiile de export de echipamente medicale.

'Am făcut multe ca să schimbăm aceste mentalităţi. Astăzi, aceste probleme au dispărut şi se observă multe semne de solidaritate', a susţinut preşedinta Comisiei Europene. Ea a promis un nou 'Plan Marhsall' european, finanţat din bugetul UE, pentru relansarea economică după criză.
Similare
RECOMANDĂRI