ACTUALITATE

Criza climatică. Raport ONU: Se recomandă reducerea consumului de carne şi lactate

Criza climatică reduce capacitatea Pământului de a susţine omenirea. Este una dintre concluziile alarmante ale unui Raport ONU dat publicităţii la Geneva. Specialiştii spun că este nevoie de o schimbare a modului în care producem hrana şi de o reducere a consumului de carne pentru a limita încălzirea globală.

Raportul este o radiografie alarmantă în privinţa încălzirii globale şi a efectelor sale: foamete în creştere, migraţie, situaţii conflictuale.

În Alaska s-a înregistrat cea mai caldă lună iulie măsurată vreodată. Stratul de gheaţă s-a topit, iar casele au ajuns practic la câţiva metri de ocean. Este considerat punctul zero al haosului climatic.

Încălzirea globală intensifică seceta şi inundaţiile şi erodează solul. Distrugerea pădurilor, în special în America Latină, şi transformarea lor în păşuni şi plantaţii are un efect nociv.

Experţii afirmă că aproape jumătate din emisiile de metan, unul dintre cele mai nocive gaze cu efect de seră, provin din fermele de creştere a bovinelor şi din câmpurile de orez. Se recomandă reducerea consumului de carne şi de lactate.

În pofida creşterii producţiei alimentare, specialiştii spun că peste 820 de milioane de oameni sunt subnutriţi.

Seceta din Maroc accelerează fenomenul deşertificării.

Iar în câteva ţări din America Latină culturile de fasole şi de porumb au fost distruse în proporţie de 80% de agresiunile climatice.

Raportul arată că avem nevoie de schimbarea modului în care folosim pământul şi producem alimente pentru a limita creşterea temperaturii globale sub 2 grade Celsius.