Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Critici dure la adresa autorităţilor Republicii Moldova din partea Serviciului de Acţiune Externă al Uniunii Europene

Critici dure la adresa autorităţilor Republicii Moldova din partea Serviciului de Acţiune Externă al Uniunii Europene. Luc Pierre Devigne, directorul adjunct pentru Europa şi Asia Centrală în cadrul acestui serviciu, a menţionat că autorităţile de la Chişinău au avut suficient timp la dispoziţie să investigheze frauda bancară şi să recupereze banii furaţi, dar acest lucru nu s-a întâmplat.

„Nu este normal şi firesc ca, după cinci ani de când este investigată frauda bancară şi după o anchetă atât de profundă realizată de o companie cu renume cum este compania Kroll, să auzim doar scuze şi pretexte. Avem rezultatele companiei Kroll, dar nu s-a luat nicio măsură în acest sens”, a declarat  Luc Pierre Devigne.

Oficialul european şi-a exprimat regretul că în reforma justiţiei nu s-au înregistrat rezultate vizibile şi spune că de acest lucru se face vinovat guvernul, care ar fi trebuit să soluţioneze aceaste probleme.

El a avertizat că, în lipsa unor progrese în domeniile-cheie, inclusiv investigarea fraudei bancare, Republica Moldova ar putea să nu mai primească asistenţa macrofinanciară din partea UE.
 
„Devine destul de dificil, la nivel de factori de decizie ai UE, să justifici că trebuie să susţinem o ţară care nu face nimic pentru a recupera ce i s-a furat. Mai devreme sau mai târziu va fi pusă această întrebare şi ea va suna în felul următor: în ultimii zece ani UE a cheltuit în Republica Moldova un miliard de euro, sub formă de granturi, iar aici s-a furat un miliard”, a spus oficialul european.
 
Luc Pierre Devigne a precizat că UE aşteaptă, în continuare, de la guvernanţi să intensifice lupta contra corupţiei, să depolitizeze instituţiile de stat, să îmbunătăţească climatul de afaceri, dar şi să asigure statul de drept, problemă care, în opinia sa, ridică cele mai multe semne de întrebare.

 
Similare
RECOMANDĂRI