ACTUALITATE

Cristina Lesnic: Reacţia autorităţilor separatiste de la Tiraspol, până la algerile prezidenţiale din noiembrie, este imprevizibilă

Reacţia autorităţlor separatiste de la Tiraspol, până la alegerile prezidenţiale din noiembrie, este imprevizibilă. Iar acest lucru ar putea crea impedimente locuitorilor din regiunea separatistă care vor să vină la secţiile de votare amplasate în dreapta Nistrului. O spune vicepremierul pentru Reintegrare, Cristina Lesnic. Potrivit ei, autorităţile constituţionale caută soluţii astfel încât cetăţenilor din stanga Nistrului să nu le fie îngrădit dreptul la vot în ziua alegerilor. Asta se întâmplă în contextul în care Tiraspolul a prelungit, sub pretextul pandemiei, starea de izolare a regiunii până pe 1 decembrie.

În emisiunea Punctul pe Azi, de la TVR MOLDOVA, vicepremierul a menţionat că, în prezent, autorităţile constituţionale de la Chişinău sunt în căutarea unor alternative care ar putea fi aplicate în eventualitatea în care Tiraspoulul va interzice, sub pretextul pandemiei, deplasarea cetăţenilor din regiune la secţiile de vot amplasate în dreapta Nistrului.

„La etapa actuală cooperăm cu CEC şi cu alte instituţii implicate în acest process. încercăm să vedem care sunt căile de comuicaţii funcţionale, dacă ne uităm la gura Bâcului-Bâciok este o cale de comunicaţie, dar nu este funţională pentru că Tirapolul, de aceea în propunerea venită de la Biroul pentru reintegrare către CEC noi am specificat că pe lângă căile propuse de administraţia publică locală trebuie să fie luate în calcul şi cele care sunt funcţionale. pentru că la etapa actuală comportamentul Tiraspolului poate fi imprevizibil până la alegerile prezidenţiale”, a spus Cristina Lesnic.

Temerile autorităţilor constituţionale de la Chişinău au apărut în contextul în care starea de urgenţă a fost prelungită în regiune până pe 1 decembrie. Autorităţile separatiste afirmă că, astfel, întrerup răspândirea infecţiei cu SarsCov2. De aceea, este restricţionată libertatea de circulaţie a cetăţenilor din regiunea transnistreană.

„Este clar un abuz şi o exagerare di partea regimului de la Tiraspol . Nu cunoaştem ce se ascunde, probabil consolidarea regimului şi deprinderea populaţiei din zona de securitate dar şi celor din stânga Nistrului că la un moment dat putem avea un hotar între cele 2 maluri”, a spus Ion Manole, Promo-LEX.

La scrutinul prezidenţial din 1 noiembrie, Comisia Electorală Centrală a propus deschiderea a 41 de secţii de vot pentru cetăţenii din regiunea transnistreană. Cele mai multe ar urma să fie organizate în Căuşeni şi Anenii Noi.