ACTUALITATE

Creşterea alarmantă a cazurilor de rujeolă: R. Moldova trebuie să fie în alertă, mai ales că în ţările vecine virusul continuă să curme vieţi

Provocările regionale în domeniul sănătăţii publice sunt în atenţia directorilor Instituţiilor Naţionale de Sănătate Publică din Europa. Ei s-au întâlnit la Chişinău pentru a dezbate politicile din domeniu. Rujeola face ravagii pe continent, iar reticenţa faţă de vaccinare este îngrijorătoare. Republica Moldova trebuie să fie în alertă, mai ales că în Ucraina şi România virusul continuă să curme vieţi.

Lipsa infrastructurii, conflictele, conştientizarea redusă a riscurilor şi ezitarea de a administra vaccinuri fac ca în ultimii ani provocările în domeniul sănătăţii publice să fie din ce în ce mai mari. Directorii Instituţiilor Naţionale de Sănătate Publică din regiunea europeană s-au reunit la Chişinău pentru a găsi soluţii şi a preveni epidemiile.

„Facem schimb de cunoştinţe, vorbim despre provocări faţă în faţă şi asta este extrem de important. Cea mai mare provocare rămâne stilul de viaţă: ce mâncăm, ce bem, fumatul. Acesta, în primul rând, provoacă tuberculoza sau alte boli care, de fapt, sunt acolo. Totuşi, stilul de viaţă ne dictează starea de sănătate la stomac, inimă şi plămâni. Acestea sunt adevăratele provocări”, spune Andre van der Zande, preşedinte, Institutul Mondial de Sănătate Publică.
 
Valul de rujeolă în lume este alarmant. Numai în Ucraina, în 2018, au fost peste 35 de mii de cazuri. Încă 24 de mii de persoane s-au imbolnavit doar în primele două luni ale anului 2019. Şi în România rujeola a făcut ravagii, peste 60 de persoane au decedat. Rujeola este  mai contagioasă decât Ebola, tuberculoza sau gripa. De la începutul anului, în Republica Moldova, au fost înregistrate patru cazuri de rujeolă.