Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

COVID: Topul locurilor cu cel mai înalt risc de infectare, prezentat de mai mulţi cercetători

99 la sută din infectările cu SarsCov2 sunt cazuri locale sau cu transmitere comunitară. Spaţiile publice şi aglomerate sunt preferatele viruşilor. Mai mulţi cercetători de la trei instituţii de învăţământ superior din Statele Unite ale Americii au făcut un top al locurilor cu cel mai înalt risc de infectare, pe care ar trebui să le evitaţi, dar şi cu zonele verzi, adică sigure.

Cercetătorii americani au delimitat zonele de risc după culori: roşu, oranj, galben şi verde. Vom începe cu locurile în care există risc înalt de îmbolnăvire, şi anume zona roşie. Astfel, petrecerile în spaţii închise, barurile dar şi cluburile de noapte pot fi o sursă importantă de contaminare cu noul coronavirus. La fel şi transportul public, călătoriile cu avionul, slujbele bisericeşti sau cinematografele ori sălile de concert. Pericol mare este şi atunci când practicăm fotbalul sau baschetul, pentru că nu se păstrează distanţa de protecţie. Pericolul de infectare poate creşte când petrecem o perioadă mai îndelungată într-un spaţiu închis.

 RISC ÎNALT - ROŞU

- Petreceri în spaţiu închis
- Baruri şi cluburi de noapte
- Practicarea sporturilor, precum fotbalul sau baschetul
- Folosirea transportului public
- Călătoria cu avionul
- Participarea la slujbe bisericeşti
- Participarea la concerte, vizite la cinema şi teatru
- Vizionarea meciurilor şi a competiţiilor sportive

În zona oranj există un risc mediu sau înalt de infectare. E vorba de spaţiile unde mai multe persoane ating frecvent aceleaşi suprafeţe şi unde există un contact apropiat între ocupanţi, cum ar fi sălile de sport sau saloane de înfrumuseţare dar şi situaţiile când luăm masa în spaţii închise sau muncim de la birou.


RISC MEDIU SAU ÎNALT – ORANJ

- Sălile de sport
- Frizeriile, saloanele de înfrumuseţare  
- Lucrul într-un birou  
- Luatul mesei în spaţii închise

Cercetătorii au stabilit că există un risc mediu de infectare atunci când vizităm medicul în secţiile ambulatorii, mergem la stomatolog, la cumpărături sau utilizăm serviciile de taxi. Chiar şi atunci când mergem la un restaurant cu terasă sau la muzeu, putem să ne îmbolnăvim de COVID-19, din cauza fluxului crescut de persoane. Aceasta este zona galbenă.


RISC MEDIU – GALBEN

- Vizitarea medicului în secţiile ambulatorii
- Tratament la medicul stomatolog
- Cumpărături  
- Serviciile de taxi sau car sharing
- Luatul mesei în spaţiile deschise ale restaurantelor
- Vizitarea muzeelor

Cel mai sigur loc este proprie locuinţă, susţin specialiştii. Sigure sunt considerate şi procurarea alimentelor la pachet, alergarea sau mersul cu bicicleta de unul singur sau cu o altă persoană, cât şi un picnic în aer liber, cu păstrarea distanţei. Toate acestea se încadrează în zona verde.

RISC MIC – VERDE

- Proprie locuinţă
- Cumpărarea alimentelor, cafelei sau produselor de patiserie la pachet
- Alergarea sau mersul cu bicicleta de unul singur sau cu o altă persoană
- Picnic în aer liber sau luatul mesei pe terasă sau balcon, cu alte persoane dar cu menţinerea distanţei de protecţie

Pentru a evita îmbolnăvirea cu SarsCov2, purtaţi mereu masca de protecţie, spălaţi-vă cât mai des pe mâini şi evitaţi zonele aglomerate.

sursa: http://www.businessinsider.com/
Similare
RECOMANDĂRI