Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

COVID: Numărul infectărilor a crescut cu 17%, iar numărul de decese a crescut cu aproape 20%, în ultimele două săptămâni

Avem motive serioase de îngrijorare. Reprezentanţii Ministerului Sănătăţii din Republica Moldova spun că numărul de cazuri de infecţie cu noul coronavirus a crescut cu 17 la sută in ultimele două săptămâni. A crescut şi numărul de cazuri grave care impun tratamente îndelungate ce pun presiune pe sistemul de sănătate. Din acest motiv a fost suplimentat numărul de paturi in spitale.

Potrivit datelor furnizate de către Ministerul Sănătăţii, media infectărilor din ultimele 14 zile a fost de 870 de cazuri cu un maxim de 1610 cazuri, pe 24 februarie. Formele grave ale bolii afectează aproape 10% dintre pacienţi.

PONDEREA INFECTĂRILOR COVID-19

Forme grave - 10%
Forme medii - 16,2%
Forme uşoare şi asimptomatici - 73,7%

Sursa Ministerul Sănătăţii

TATIANA ZATÎC, secretar de stat, Ministerul Sănătăţii: „Rata celor cu forme uşoare este destul de mică comparativ cu anul trecut când numărul celor cu forme uşoare reprezenta 80%din numărul de cazuri.”

Potrivit autorităţilor, numărul de decese a crescut cu aproape 20 la sută, in ultimele două săptămâni fapt ce confirmă că sunt tot mai multe cazuri grave. Din nefericire, şi numărul celor vindecaţi este tot mai mic.

TATIANA ZATÎC, secretar de stat, Ministerul Sănătăţii: „În ultimele săptămâni numărul celor vindecaţi este mult mai jos. Ceea ce denotă că complexitatea cazurilor este mai înaltă, cazurile sunt mai grave, durata de tratament este mai lungă”.

O rată mare a infecţiei cu COVID-19 se înregistrează în rândul angajaţilor din sistemul medical. Numai ieri au fost confirmate peste 80 de cazuri.


INFECTĂRI ANGAJAŢI DIN SISTEMUL MEDICAL

Total personal medical infectat - 16.333
Medici – 4.837
Asistenţi medicali – 6.786
Infirmiere – 2.185
Personal auxiliar – 2.525

TATIANA ZATÎC, secretar de stat, Ministerul Sănătăţii: „Resursele sistemului de sănătate sunt în micşorare esenţială, respectiv povara se dublează, având un număr major confirmate pozitiv”.

Creşterea numărului de cazuri este in legătură directă şi cu numărul mai mare de teste efectuate. În ianuarie 2021 se făceau, în medie, 3 mii de teste pe zi, în timp ce la sfârsitul lui februarie s-au făcut şi peste 4400 de teste pe zi. Fruntaş la numărul de infectări este Chişinăul, urmat de raioanele Taraclia, Ialoveni, Ocniţa. Cauzele sunt multiple – nerespectarea măsurilor de prevenire, locuri aglomerate, transport public, flux mare de cetăţeni în pieţe sau spaţii publice. Autorităţile nu au impus noi restrictii epidemiologice, dar au suplimentat numărul de paturi în mai multe spitale şi la centrul covid de la Moldoexpo.
 
Similare
RECOMANDĂRI