COVID. Chişinăul rămâne în alertă epidemiologică sporită
Sursa foto:chisinau.md Vizualizari:

COVID. Chişinăul rămâne în alertă epidemiologică sporită

Primăria Chişinău informează că municipiul rămâne în alertă epidemiologică sporită prin infecţia COVID-19, în condiţiile în care pe parcursul săptămânii trecute s-a înregistrat o creştere bruscă a numărului de îmbolnăviri prin coronavirus, cu persistenţa cazurilor grave şi foarte grave de infectări. Potrivit specialiştilor, situaţia s-ar datora prezenţei în Moldova şi a noilor tulpini de COVID, apărute în mai multe state europene.

Informaţii în acest sens au fost prezentate de Tatiana Bucearschi, şefa Direcţiei generale asistenţă socială şi sănătate (DGASS), în cadrul şedinţei operative săptămânale de luni.

„Instituţiile medicale sunt asigurate cu toate cele necesare, însă este posibil că tulpinile virulente din celelalte state au ajuns şi la noi. Astfel, este de responsabilitatea noastră să ţinem la control răspândirea virusului. Infecţia nu va ceda dacă populaţia se va relaxa, aşa cum am observat în ultimele săptămâni şi nu vom respecta măsurile de protecţie impuse", a subliniat Tatiana Bucearschi.

În context, Primarul General, Ion Ceban, a confirmat că, capacitatea de spitalizare a pacienţilor cu COVID-19 este la limită, cea mai mare provocare fiind locurile de la terapie intensivă, deşi de vineri, 12 februarie, a.c., au fost reactivate cele 130 de paturi de la Spitalul municipal de Ftiziopneumologie. „În weekend practic, au fost ocupate şi locurile respective. Iar situaţia este similară în toate instituţiile de profil", a subliniat Ion Ceban.

În această ordine de idei, edilul a solicitat conlucrare cu responsabilii de la Ministerul Sănătăţii, Muncii şi Protecţiei Sociale, în vederea identificării paturilor pentru pacienţi COVID în spitalele republicane.

Capacitatea totală de spitalizare pentru pacienţii COVID-19 în spitalele municipale este de 1163 de paturi şi 200 de paturi triaj (la Centrul "COVID-19 Chişinău" de la MoldExpo). Sunt disponibile 930 de  paturi pentru adulţi, 163 paturi pentru copii, 40 paturi pentru maternitate şi 30 de paturi pentru îngrijiri paleative.

Conform datelor de la 14.02.2021, în municipiul Chişinău sunt 72272 de cazuri confirmate COVID-19, inclusiv 67480 de persoane recuperate şi 1170 de decese.  

În baza indicatorilor prezentaţi de Centrul de Sănătate Publică Chişinău, în capitală se menţine stare de urgenţă în sănătate publică, pentru care a fost stabilit gradul de alertă „Cod Roşu".

Similare
RECOMANDĂRI