ACTUALITATE

COVID-19: UE sprijină cu 3 mld. de euro redresarea economică a statelor din cadrul politicii de extindere şi de vecinătate

post-img

În data de 11 august 2020, Comisia Europeană a încheiat memorandumuri de înţelegere (MoU) privind asistenţa macrofinanciară (AMF) cu opt state partenere din cadrul politicii de vecinătate şi de extindere, informează un comunicat, citat de caleaeuropeană.ro. Acordurile fac parte din pachetul de AMF în valoare de 3 miliarde de euro care vizează zece state partenere în cadrul politicii de extindere şi de vecinătate şi care este menit să le ajute în stoparea efectelor economice negative pe fondul pandemiei de coronavirus. Suma alocată fiecărei ţări este condiţionată de respectarea unor factori democratici esenţiali bunei funcţionări a societaţii.

Statele care şi-au dat acordul asupra memorandumurilor de înţelegere sunt: Albania, Georgia, Iordania, Kosovo, R. Moldova, Muntenegru, Macedonia de Nord şi Ucraina. Mai mult,comunicatul de presă al Comisiei Europene menţionează progrese privind semnarea formală a MoU de către patru dintre statele menţionate: „Aceste documente au fost, de asemenea, semnate în mod formal cu 4 din statele menţionate: Kosovo, Moldova, Macedonia de Nord şi Ucraina. Negocieri ce ţin de MoU cu cele 2 state rămase – Bosnia şi Herţegovina şi Tunisia – sunt în curs de desfăşurare.”

„Implementarea continuă şi rapidă a acestor programe este o dovadă importantă a solidaritaţii UE faţă de aceste ţări în timpul unei crize fără precedent”, mai transmite comunicatul de presă al Comisiei Europene.

„Partenerii noştri din cadrul politcii de extindere şi de vecinătate sunt sever afectaţi şi ca Uniune avem puterea financiară de a îi ajuta să îşi limiteze efectele economice provocate de pandemie. Comisia, în numele UE, lucrează cu state partenere pentru a le ajuta în eforturile lor de a implementa politici economice eficace în timpul unei crize fără precedent. S-a ajuns deja la un acord cu 8 parteneri, ca dovadă a solidarităţii UE.”, transmite comisarul pentru economie, Paolo Gentiloni.

De asemenea, Vicepreşedintele executiv pentru o economie în serviciul cetatenilor, Valdis Dombrovskis, menţionează că programul de AMF „va ajuta statele vecine să acopere nevoile financiare externe în 2020-2021, dat fiind dificultăţile de gestionare a impactului economic al pandemiei”. Totodată, Dombrovskis întăreşte nevoia ca UE să ajute statele vecine deoarece: „Ajutorul dat vecinilor noştri este esenţial pe timpul acestei perioade de criză pentru a menţine stabilitatea regiunii”.

„Memorandumurile de Înţelegere (MoU) prevăd acţiunile politice pentru care îsi iau angajamentul beneficiarii pentru a primi a doua tranşă de asistenţă. Acordul asupra semnării MoU-urilor este un pas important către prima plată din cadrul programelor,condiţionat de îndeplinirea condiţiilor politice prealabile, inclusiv respectarea principiilor democratice, a drepturilor omului şi a statului de drept. Ţările beneficiare ar trebui să beneficieze, de asemenea, de un program de asistenţă financiară FMI.”, transmite comunicatul de presă al CE.

Aşadar, ajutorul macro-financiar acordat de UE prezintă o serie de condiţii, care dacă sunt implementate corespunzător, atât statul beneficiar, cât şi UE vor avea de câştigat. Pe de o parte, UE îşi impune valorile europene pentru o mai strânsă colaborare şi o eventuală integrare a statului vecin sau o eventuală extindere, iar pe de altă parte, statul beneficiar de pe urma ajutorului financiar îşi menţine stabilitatea economică în urma pandemiei.