Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

COVID-19: R. Moldova înregistrează cel mai mare număr de pacienţi aflaţi în stare critică, raportat la numărul persoanelor testate pozitiv

Republica Moldova înregistrează cel mai mare număr de pacienţi aflaţi în stare critică, raportat la numărul persoanelor testate pozitiv. Datele de pe worldometers arată că, în acest moment, sunt 256 de persoane în stare gravă, pe când autorităţile spun că ar fi doar 245. Reprezentanţii Ministerului Sănătăţii spun că sunt atât de mulţi pacienţi în stare critică deoarece maladiile lor cronice s-au agravat la infectarea cu COVID-19. Până acum 7.725 de persoane au fost testate pozitiv.

Datele oficiale internaţionale arată că Republica Moldova se află pe locul 19 la capitolul pacienţilor în stare critică, raportat la numărul de infectări. Practic, aproape acelaşi număr de persoane în stare gravă este şi în Ucraina - 267, doar că numărul cazurilor confirmate este de peste 22 de mii. Situaţie e mult mai gravă şi în comparaţie cu România, unde sunt 182 de persoane în terapie intensivă, din numărul total de 17 mii de pacienţi testaţi pozitiv. Reprezentanţii Ministerului Sănătăţii au o explicaţie.

SVETLANA LUPU, şef de direcţie, ministerul Sănătăţii: "Unele din ele nu se datorează doar infecţiei cu COVID-19, după cum ştiţi sunt şi alte maladii. Covidul nici într-un caz nu le-a diminuat cu atât mai mult le-a amplificat. Este un numrăr mare la moment dar trebuie să spunem că ele au fost cumulative. Noi avem persoane care au stat în terapie intensivă şi până la 24 de ore şi în acelaşi timp avem persoane care continuă să stea în terapie intensivă şi 41 de zile".

Datele raportate de Agenţia Naţională pentru Sănătate Publică arată că 55 la sută din cei infectaţi s-au vindecat, deja, de COVID-19. În condiţiile în care restricţiile se ridică, una după alta, mai mulţi părinţi au lansat o petiţie prin care cer autorităţilor ca grădiniţele să-şi reia activitatea.

NICOLAE FURTUNĂ, director ANSP: "Redeschiderea grădiniţelor este prea matură şi prea maturitatea vinde de la tendinţa procesului epidemic. Dacă vom relua activitatea unei grădiniţe şi acolo vom introduce caz de infecţie asta nu o sa o ierte nimeni, în primul rând părinţii care astăzi insistă să le deschidă grădiniţele".

În acelaşi timp, rata de contagiozitate rămâne ridicată în Republica Moldova. Un bolnav poate infecta, acum, alte două persoane.

VIORICA DUMBRĂVEANU, ministrul Sănătăţii: "Noi chemăm în mod repetat la responsabilitate, Noi recomandăm tuturor să asculte de acele sfaturi care vin din partea medicilor specialişti pentru că de aceasta depinde cât de curând vom depăşi situaţia epidemiologică nefastă".

Pe parcursul zilei de ieri au fost externaţi 155 de pacienţi, trataţi cu succes. În ultimele 24 de ore, la Centrul COVID-19 Chişinău au fost internate 83 persoane suspecte de îmbolnăvire. Până acum, aproape 300 de persoane şi-au pierdut viaţa din cauza complicaţiilor date de virus.

 
Similare
RECOMANDĂRI