Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Corupţie la CFM. Şeful Direcţiei Deservire Călători a fost reţinut de ofiţerii CNA

Încă o schemă de corupţie a fost scoasă astăzi la iveală printre angajaţii de la căile ferate. S-au făcut percheziţii la domiciliile a 15 suspecţi dar şi în biroul acestora de la sediul societăţii "Calea Ferată din Moldova". Şeful Direcţiei Deservire Călători a fost reţinut de ofiţerii CNA iar ceilalţi 14 angajaţi vizaţi de fapte corupţie au fost escortaţi pentru audieri.

Potrivit CNA, aceştia sunt suspectaţi de colectări ilicite de bani pentru camuflarea unor fapte ilegale în transportul de pasageri şi bagaje.

Ofiţerii CNA l-au retinut pentru 72 de ore pe şeful direcţiei deservire de călători din cadrul CFM. Bărbatul în vârstă de 52 de ani ar fi cerut de la o subalternă 30 000 de euro pentru a fi numită  în funcţia de şef de tren pe ruta Chişinău - Bucureşti. Potrivit Ofiţerilor CNA, aceştia au pornit mai multe dosare pentru corupere pasivă , activa şi trafic de influenţă.

Acţiunea ofiţerilor CNA are loc în cadrul unei anchete de amploare. Aceasta cuprinde 34 de cauze penale, pentru fapte de corupţie, în care sunt bănuiţi mai mulţi angajaţi ai CFM.

Potrivit probelor CNA, a fost pusă la punct o schemă infracţională prin care se cereau bani de la însoţitorii de vagoane, pentru a camufla neregulile acestora legate de transportarea ilicită de pasageri sau bagaje.

De asenenea, se cereau bani şi pentru a facilita promovările în funcţie. Şefii de tren colectau de la însoţitorii de vagoane sume între 300 şi 1500 de dolari pe o cursă.  de tren. Reprezentanţii de la Căile Ferate au anunţat că vor colabora cu anchetatorii dar au refuzat să ofere detalii presei.
 
Cei 15 angajaţi de la Caile Ferate sunt bănuiţi de corupere pasivă şi riscă până la 10 ani de închisoare.
 
Similare
RECOMANDĂRI