Contractul cu BEI pentru finanţarea proiectului ”Livada Moldovei” a fost extins
Sursa foto:imagine simbol Vizualizari:

Contractul cu BEI pentru finanţarea proiectului ”Livada Moldovei” a fost extins

Contractul de finanţare dintre Republica Moldova şi Banca Europeană de Investiţii (BEI) pentru realizarea proiectului ”Livada Moldovei” a fost extins până la 27 mai 2023.

Legislativul a aprobat, în două lecturi, proiectul de ratificare a amendamentelor la Contractul de finanţare şi la Scrisoarea de însoţire.

Modificările operate au ca scop implementarea cu succes a proiectului ”Livada Moldovei” si valorificarea resurselor BEI destinate restructurării sectorului horticol şi vitivinicol al Republicii Moldova.

În conformitate cu amendamentul la Contractul de Finanţare, BEI va oferi sumele nedebursate din creditul pentru realizarea proiectului în circa 35 de tranşe.

Resursele sunt destinate  modernizării şi restructurării lanţului valoric al sectorului horticol al Republicii Moldova prin facilitarea accesului la resursele creditare şi de leasing oferite de BEI.

Se urmăreşte tehnologizarea şi mecanizarea proceselor de producere primară prin promovarea metodelor intensive şi super-intensive de producere a fructelor, dotarea cu sisteme de irigare şi anti-grindină, modernizarea şi tehnologizarea proceselor post-recoltare şi de procesare, dezvoltarea pepinierelor pentru producerea materialului săditor autohton, diversificarea pieţelor de desfacere.  

Contractul de finanţare cu BEI pentru realizarea proiectului ”Livada Moldovei” a fost semnat pe 31 iulie 2014. Valoarea acestuia constituie 120 de milioane de euro. Termenul contractului a expirat la 23 mai 2021, iar extinderea acestuia s fost necesară în vederea valorificării integrale a împrumutului oferit. Obiectivul final al proiectului este dezvoltarea durabilă a sectorului horticol şi vitivinicol al Republicii Moldova prin promovarea exportului de produse cu valoare adăugată.  

Similare
RECOMANDĂRI