Construcţia sistemului de apeduct în 11 localităţi ale raionului Hânceşti va continua
Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Construcţia sistemului de apeduct în 11 localităţi ale raionului Hânceşti va continua

Din Fondul Ecologic Naţional vor fi alocate 26 de milioane de lei pentru continuarea construcţiei sistemului de apeduct în unsprezece localităţi ale raionului Hânceşti. Decizia de a aloca bani pentru îmbunătăţirea infrastructurii de alimentare cu apă în localităţile din lunca Prutului a fost luată, ieri, în cadrul şedinţei Consiliului de Administrare a Fondului Ecologic Naţional. După construcţia apeductului, circa 17 mii de locuitori vor avea oportunitatea de a se conecta la apă de calitate.

 ”A fost luată decizia de a aloca bani din resursele Fondului Ecologic Naţional, după ce Agenţia Apele Moldovei a depus un demers prin care solicita finanţarea următoarei etape a proiectului ”Complexul de asigurare cu apă potabilă a satelor din raionul Hânceşti (localităţile din lunca râului Prut”). Proiect ce va oferi oportunitatea de a conecta la reţeaua de apeduct locuitorii din satele: Nemţeni, Obileni, Căţeleni, Ivanovca, Sărăteni, Leuşeni, Oneşti, Strâmbeni, Costeşti şi Bujor. Cei 26 de mln de lei sunt necesari pentru realizarea etapei a patra a proiectului”, a menţionat ministrul Agriculturii, Dezvoltării Regionale şi Mediului, Liviu Volconovici, în debutul şedinţei.

Totodată, ministrul a precizat că proiectul este implementat de Agenţia Apele Moldovei, instituţie ce va asigura monitorizarea lucrărilor de construcţie, respectarea termenilor de realizare a proiectului, inclusiv asigurarea calităţii lucrărilor efectuate.

În şedinţă, reprezentanţii Agenţiei Apele Moldovei au prezentat argumentele privind necesitatea continuării proiectului şi au dat asigurări că lucrările vor fi finalizate la sfârşitul lunii octombrie a anului curent.

În acest context, Vitalie Fărîmă, şef al Serviciului fonduri de dezvoltare din cadrul ministerului a precizat că: ”Din suma alocată din Fondul Ecologic Naţional vor fi procurate şi montate Staţia de pompare şi Staţia de tratare a  apei din râul Prut, precum şi utilajul tehnologic necesar pentru aducţiunea apei în localităţile nominalizate”.

Amintim, proiectul de construcţie a sistemului de apeduct în localităţile din lunca râului Prut a fost iniţiat în anul 2014, costul  total al acestuia fiind de circa 72 milioane de lei. Până în prezent au fost efectuate şi finanţate lucrări, în valoare totală de 22,6 mln lei, iar restul sumei va fi alocată după finalizarea etapei curente a proiectului.

Similare
RECOMANDĂRI