Expertul în drept constituţional, Teodor Cârnaţ, susţine că preşedintele Maia Sandu poate cere Curţii Constituţionale anularea deciziei de a se institui starea de urgenţă, deoarece proiectul legislativ a fost făcut de un guvern demisionar. Despre acest lucru a vorbit în cadrul emisiunii „Punctul pe AZi” de la TVR MOLDOVA.
„Introducerea stări de urgenţă mai mult este motivată politic decât din punct de vedere pandemic, în cadrul Parlamentului nu s-a prezentat niciun plan de acţiuni ce ar veni în slujba sau în uşurarea situaţiei în care s-au pomenit cetăţenii R. Moldova. Pe viitor, dacă preşedintele R. Moldova, pe bune, este împotriva unei astfel de debandade ce s-a petrecut în Parlament trebuie să sesizeze CCM şi să ceară declararea neconstituţionalităţii acestei hotărâri ce este viciată pe procedură. Graba cu care s-a produs instaurarea stării de urgenţă în R. Moldova ca nu cumva să apară un decret de dizolvare a Parlamentului. Am impresia că Parlamentul a votat mai mult pentru lungirea vieţii parlamentare şi mai puţin s-au gândit la popor, fiindcă s-a viciat procedura de instaurare, de introducere a stării de urgenţă. Nu putea un guvern demisionar să vină cu o astfel de propunere, nu putea un deputat sau doi să pregătească proiectul. Am văzut că nu a pregătit niciun proiect. Acest lucru trebuia să vină din partea preşedintelui R. Moldova”, a spus Teodor Cârnaţ.
Expertul în drept constituţional susţine că introducerea stării de urgenţă, în conformitate cu articolul 85 din Constituţie, duce la amânarea dizolvării Parlamentului R. Moldova de Legislatura a X-a.
„Chiar dacă s-au întrunit condiţiile de dizolvare a Parlamentului, în perioada stării de urgenţă, de asediu, de război, nu se poate de dizolvat Parlamentul”, a opinat Teodor Cârnaţ.
Potrivit lui, au fost întrunite toate circumstanţele de dizolvare a Parlamentului.
„După ce s-a epuizat cea de a doua tentativă a Guvernului Grosu, după consultările cu fracţiunile parlamentare au fost întrunite toate condiţiile de dizolvare a Parlamentului. Chiar dacă preşedintele Sandu ar dori să îi mai dea o viaţă acestui Parlament, să mai învestească un Guvern, ea nu poate pentru că în conformitate cu jurisprudenţa CCM din 2013, 2015 şi articolul 85, ea este obligată să dizolve Parlamentul. Vedem că la CCM s-au depus mai multe sesizări din partea PSRM cu scopul de a tulbura apele. Ei vor să mai tergiverseze de timp ca CCM să nu elibereze acest aviz prin care va constata că s-au întrunit toate circumstanţele de dizolvare a Parlamentului”, a mai spus Teodor Cârnaţ.