CC: Judecătorii care l-au condamnat pe Vlad Filat nu mai au dreptul să rejudece cauza penală în proces de revizuire
Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

CC: Judecătorii care l-au condamnat pe Vlad Filat nu mai au dreptul să rejudece cauza penală în proces de revizuire

Curtea Constituţională (CC) a decis că judecătorii care l-au condamnat pe ex-premierul Vlad Filat nu mai au dreptul să rejudece cauza penală în proces de revizuire.

CC a emis, pe 7 octombrie, o decizie în privinţa sesizării avocaţilor lui Vlad Filat.

Astfel că judecătorii care s-au pronunţat asupra vinovăţiei unei persoane nu mai sunt în drept să examineze cererea de revizuire a sentinţei de condamnare a persoanei respective.

Cu referinţă la jurisprudenţa CEDO şi a Curţii Constituţionale, judecătorii constituţionali au statuat că ”legislatorul naţional a instituit în acest sens un nivel de protecţie mai ridicat, interzicându-le judecătorilor care s-au pronunţat chiar şi o singură dată asupra fondului unei cauze să participe în viitor la admisibilitatea unei cereri de revizuire”.

Astfel, Curtea a respins sesizarea de clarificare depusă de avocaţi pe motiv că normele contestate sunt clare şi previzibile.

Reamintim că la 1 martie 2019 şi, respectiv, 12 iunie 2019, apărarea lui Vlad Filat a depus două cereri de revizuire a sentinţei de condamnare a acestuia, temeiul fiind existenţa a două sau mai multe hotărâri irevocabile care nu se conciliază între ele. În ambele cazuri, apărarea a solicitat recuzarea completelor de judecată pe motiv că normele legale stabilesc foarte clar că aceiaşi judecători care s-au pronunţat asupra fondului cauzei nu pot să examineze admisibilitatea cererilor de revizuire. Respingerea cererilor de recuzare a şi sugerat sesizarea Curţii Constituţionale pentru clarificarea acestui aspect.

Decizia Curţii Constituţionale din 7 octombrie 2019 îi permite lui Vlad Filat să solicite reexaminarea sentinţei de respingere a cererii de revizuire, sentinţă lăsată în vigoare prin decizia recentă a Curţii Supreme de Justiţie. Totodată, în cadrul celei de a doua cereri de revizuire, judecătorii urmează să-şi declare abţinere de la judecarea cauzei în proces de revizuire.
Similare
RECOMANDĂRI