Consilierul premierului: „Ambasadorul R. Moldova în Austria trebuie rechemat”. Reacţia lui Osipov
Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Consilierul premierului: „Ambasadorul R. Moldova în Austria trebuie rechemat”. Reacţia lui Osipov

Consilierul premierului pe politică externă, Vladislav Kulminski, îl acuză pe Victor Osipov, fost viceprim-ministru pentru reintegrare, că ar fi fost implicat în scheme de contrabandă cu ţigări şi sugerează că acesta ar trebui să fie rechemat din funcţia de ambasador al R. Moldova în Austria şi Slovacia. În replică, diplomatul susţine că acestea sunt „însinuări aberante”, dar menţionează că a „luat act” şi „în continuare, ţine de decidenţi să aplice procedurile de rechemare corespunzătoare”.

„În 2014, prin regiunea transnistreană au trecut 10 miliarde de ţigări. În 2015, după doar două săptămâni după ce Ucraina a interzis exportul ţigărilor prin Transnistria, Şor, prin mai mulţi deputaţi din parlament, a introdus modificările în legislaţie, care au deschis exportul ilegal al ţigărilor prin magazinele duty-free aflate pe segmentul transnistrean al hotarului moldo-ucrainean. Prin această schemă mai complexă, contrabanda anuală cu ţigări ajungea la aproximativ 5 milliarde de unităţi per an. Contrabanda s-a intensificat semnificativ în 2019. În luna mai, aproape un milliard de ţigări au trecut prin această schemă, creată şi controlată de autorităţile Republicii Moldova”, a scris consilierul Vladislav Kulminski pe pagina sa de Facebook.

În context, acesta propune câţiva paşi pentru a „opri fluxurile de contrabandă”, printre care menţionează că „ambasadorul R. Moldova în Austria şi OSCE, care a jucat un rol important în acest proces, trebuie să fie rechemat, să nu fie permis să mai exercite această funcţie”.

La rândul său, Osipov respinge acuzaţiile, calificându-le drept „insinuări aberante” şi acuză noua putere că îşi doreşte să promoveze „oamenii săi” în diverse funcţii, inclusiv în sistemul diplomatic.

„Am primit astăzi un mesaj cvasi-oficial vizând Ambasada din Austria, acreditată şi în Slovacia, pe lângă OSCE, Oficiul ONU şi Organizaţiile Internaţionale de la Viena. Am luat act de el, după cum e şi normal. În continuare, ţine de decidenţi să aplice procedurile de rechemare corespunzătoare. Între timp, voi continua să-mi îndeplinesc obligaţiunile. (…) Resping cu fermitate insinuările aberante, fabricate ca să facă valuri în presă şi presiuni inutile”, a comentat diplomatul.

Victor Osipov a fost numit în funcţia de Ambasador Extraordinar şi Plenipotenţiar al Republicii Moldova în Republica Austria, Reprezentant Permanent al Republicii Moldova pe lîngă OSCE şi Reprezentant pe lângă Biroul Naţiunilor Unite de la Viena în 2017. Anterior, acesta a fost vicepremier pentru reintegrare.

Similare
RECOMANDĂRI